söndag 23 juni 2024

- Små grodorna, små grodorna är ...

Midsommaraftonen är ju en höjdpunkt, varje år. Förr samlade Helena och jag de barn som ville vara med, hemma i huset och hade trevligt tillsammans. Efter att Helena gick bort så har Anita och jag träffats de 2 midsomrarna som varit, - så här långt. Förra året så bjöd jag Anita på grillat och tillbehör hos mig. I år så bjöd hon mig. Så det blev en promenad, genom en ganska så avfolkad byhåla, vid halv 6-tiden. Jag anlände till hennes villa och blev varmt välkomnad av hennes hundar (som hon köpt av mig). Denna gång kunde vi grilla ute. Sist vi försökte (i maj), så blev det köksgrill i ugn, då regnet forsade ner... Som vanligt så har vi mycket att prata om. Fullt på tallriken, fullt i glasen och trevlig samvaro. - Precis som vanligt och som sig bör. - Vad mer kan man önska? Det fattades definitivt inget! Jag hade dessutom med mig "det goda humöret" - som hon ville att jag skulle ta med. Hennes son kom in och hälsade på vid 11-tiden, efter sitt midsommarfirande. Jag har ju kännt honom i 25-30 år så skoj att träffas. När jag snubblade hemåt vid halv 2 i natt så var det bara att inse att även gamla gubbar kan njuta av en kväll med en god vän. Nu är det bara 364 dagar till nästa midsommarafton. Då ska det grillas igen! Ok... - Kanske blir det lite gott i glasen då också. Tack för en härlig midsommarafton!

Min hälsoresa har tagit ett stort första steg. Jag vägde på tok för mycket. Jag tröståt när Helenas cancer tog över våra liv helt. Jag hade inte insett hur illa min hälsa drabbades, eller förstått hur stor jag faktiskt hade blivit. Jag har inte varit någon "tunnis" utan haft lite pappa-mage genom en stor del av livet. När jag gick från övervikt till grav fetma så förnekade jag det för mig själv. - Jag insåg inte ens att jag hade lagt på mig 30 kilo och inga kläder längre passade. Det är sorgligt att aktierna hos OLW och Estrella nu kommer att rasa, när jag inte längre äter upp deras produkter pga vantrivsel och depression. Nu måste jag ta tag i min framtida hälsa. Mina knän skriker åt mig att lätta på bördan. Välbefinnandet handlar främst om känslan om hur man mår, orkar och trivs i sin egna kropp. Jag har inte mått speciellt bra i "tunga divisionen"... Hur jag ser mig själv har inte varit något problem. Hur andra ser mig är deras problem. Däremot så har min kropp börjat protestera mer och mer. Jag har diabetes II, artros i knän, axlar och bäcken så en viktnedgång gynnar direkt hälsan. Att slippa tokflåsa när man går i en trappa vore också skönt att slippa. (Givetvis så är mitt nya arbete på tredje våningen - så det blir ingen trappmaskin på gymmet utan en riktig trappa istället).
  • 31/12-23.     122.0 kg.        BMI: 40.8
  • 21/06-24.     109,7 kg.        BMI: 36,7
  • 31/12-24.     Mål 99,9 kg   Mål BMI: 33,4
  • 31/12-25.     Mål 90.0 kg   Mål BMI: 30,1
Tabellen ovan visar starten på min hälsoresa. BMI (Body Mass Index) är en formel som räknar på kroppsvikt kontra längd. Den säger inte allt men vikt över BMI 25 är fetma. Att jag startade på över 40 i BMI visar hur långt jag hade förstört min kropp, för mig själv. Mitt långsiktiga mål är att landa på under 90 kg över tid. - Det är fortfarande betydande fetma, men som sagt: - Jag är ingen tunnis! Jag har hitills minskat midjemåttet med 14 cm. 3 nya hål borrade i bältet. Nu i helgen ska hål nummer 4 borras. Det är en så skön känsla att "tappa byxorna", pga att kroppen mår bättre och bättre. Den största förändringen är dock inte vikten i sig - utan välbefinnandet som är en följd av ett mer hälsosamt liv. 

Egenodlad färskpotatis, egen dill, egen sallad och egen gräslök.
Då tyckte Vilda att det luktade gott... Midsommarlunch med 
matjessill, gräddfil och julsnaps... Vilda fick lite sallad, 
- ingen snaps eller sill.

När sillen är slut så blir det köttbullar.
I år blev det Scans. Jag brydde mig
inte så mycket, att jag gjorde egna.

Jag är stolt över att mina odlingar funkar.

Satte prästkragar från trädgården hos
 mamma och pappa på midsommarafton.

I minneslunden, där Helenas aska är strödd,
satte jag också lite prästkragar. Det är mest 
för att det "bör" göras. Det är inte där hon är.

TA-DA! Jag gjorde det! Minus 10% av gubbens
kroppshydda har försvunnit mellan nyår och
midsommar. Startade på 122 kilo. Vägde idag
 in på 109.7 = minus 12.3 kilo!

Jag gillar inte selfies, men dokumenterar min
 viktresa, mot nya mål. Nästa mål är 2-siffrigt
till nyår 2024. M a o: Minus 10 kilo till nyår. 
Nästa år ska ytterligare 10 kilo bort =
 under 90 kilo på nyårsaftonen 2025.

Anita bjöd på baconlindad sparris, ugnsrostade
fantastica-tomater samt Pizzolato-bubbel i 
glaset, som förrätt. Obs, den härliga servetten.

Vi hade både salt, bubbeldryck och vin på bordet.

Grillad färskpotatis, grillat fläskkött, grillade
grönsaker (lök, paprika och champinjon), grön-
sallad från mina odlingar + en mixsallad.
Även lite kall bea som Johan Jureskog 
hade slagit ihop, fick vara med... 
-  Anita brukar säga att hon inte kan göra "finmat".
- Det funkar inte längre! Allt var helt perfekt!

Anita hade även gjort en sommartårta med
maräng och jordgubbar i.

Hennes fina midsommarstång, från "älska plåt"
stod mitt på bordet. Vi smakade avlite gin & tonic
efter all god mat. Så låt mig bara uttrycka: Detta
var en riktig midsommargrill med x-tra allt!

Kvällshimlen vid 10-tiden var fin från hennes altan.

fredag 21 juni 2024

Trevlig midsommar!

 Midsommar - Vilken konstig högtid. Jag älskar ju våren, när dagarna blir längre och allt grönskar och man får börja skörda lite primörer. När nu sommaren gjort entré så borde allt vara på topp. Tyvärr så kan jag inte bortse ifrån att idag är det den ljusaste dagen på hela året. Från och med imorgon så blir det mörkare igen. Det finns dock tid för att njuta av livet innan dess att gummistövlar och vinterjackan åter ska användas dagligen... Det finns dock stora paralleller till hur livet ibland ser ut. - När allt byggs upp och slutar med att man når toppen. - Sen raseras allt och det blir mörkare och dystrare. Nu ska vi dock inte deppa utan njuta! Idag blir det både färskpotatis, sallad, gräslök och dill från egen odling. Dessutom en sillbit som Coop levererat. Har även en lite snaps kvar, som jag fick av Sabina (Helenas dotter) julen 2021. Ja, jag vet - jag är en spritmissbrukare... - Spriten dunstar bort här hos mig. Men känner man inte för att dricka så kanske man ska låta bli.

Jobbar en vecka till. Sedan blir det 2 veckors semester v 27-28. Jobb vecka 29 + måndag och tisdag v 30 på "jourfritids i Runneryd". Sedan är jag ledig resten av vecka 30 + hela 31. Så det blir 18 arbetsdagar semester. - Inte så illa för en nyanställd grundlärare på fritidshem. V 32 och hela hösten blir det arbete i fritids för tvåorna. Jag kommer att gå på schema, fullt ut. Hela våren har jag ju varit vikarie och ersättare när någon har varit sjuk. Ser fram emot att testa detta. - Jag har ju dock inga problem att hoppa mellan olika grupper och olika personal. Skoj att jag fortfarande är så flexibel att jag trivs med både fast arbete och "hoppa runt"-arbete. Ska bli så underbart härligt att få ha riktig semester. När jag under många år innan har varit sjukskriven, så blir ju semestern bara en vanlig sjukdag, inte en semesterdag. Nu när jag åter är en "hel" människa som arbetar och har riktig semester, så vill jag verkligen njuta av semestern med ALLT! Sol, bad, lite husfix, grillningar, trevliga träffar med vänner, osv - hoppas jag det ska bli.

Ikväll är jag bortbjuden på grillning och lite vinintag. Det var förra onsdagen som jag fick ett trevligt samtal: "- Hej, vad gör du i midsommar? - Inget planerat, men det låter ju lovande att du frågar", svarar jag. "- Vill du komma till mig och grilla, på midsommaraftonen? - Ja", svarar jag fort som rackan, - innan hon ändrade sig. Nu i onsdags så frågade jag henne vad jag skulle ta med. "- Ett gott humör", svarade hon då. - Va fan köper man det? Är det öppet i "gott-humör-butiken" idag? Tänk om hon bara hade sagt en flaska vin, ett kylskåp eller något sådant, som hade varit möjliigt att fixa... - Nä, ett gott humör, ska det promt vara... Hoppas innerligt att jag lyckas i kväll, med att ha det goda humöret.

Satt ute igår kväll och njöt av kvällen.
Glad midsommar!

Trevlig midsommar!

Beviet på att även en sliten, gammal
man kan komma vidare i livet.

Testade att ta upp ett potatisstånd. Det var
inte mycket under, men det var något.

Potatisblasten är underbart hög och vacker.

Ofta missar man det enkla å vackra i tillvaron.
Se bara på denna underbara potatisblomma.

Mina odlingar håller i år, en bra nivå.

Lök, purjo, spenat och sallad, mm verkar
 älska mina odlingslådor.

Sommarsolen värmer skönt på kvällarna.

Hundarna vill inte gå in, ens på kvällarna.









söndag 16 juni 2024

"- Fan, vad jag är bra"!

 Rubriken bygger helt på några fakta som kommer här nedan. Jag är ju en av Sveriges duktigaste personer på att skriva ner mig själv. - Jag är ju bara en i mängden. - Jag är en stor bluff. - Ingen orkar med mig. - Ingen orkar med att vara vän med mig. - Jag är alltid bara en utfyllnad...  Så många år som jag har gått och nedvärderat mig själv. Har någon tyckt att jag har dugit eller rent av haft en åsikt att jag gjort något bra. - Då har jag varit helt övertygad om att personen haft dåligt omdöme. Bland det första jag sa till Helena när vi träffades var: "- Du är helt perfekt, men jag är så glad att du har en defekt med ditt omdöme - Du vill ju leva med mig, och då måste du tyvärr ha dåligt omdöme... (vilket gjorde Helena arg...)

Med denna inställningen är det givet att jag inte står och håller fanan högt. Jag står någonstans i skuggorna där jag inte stjäler ljus från någon annan. Skälet att jag fastnat i detta med att nedvärdera mig själv hänger mycket samman med att jag blev riktigt illa behandlad på en arbetsplats. När jag löste stora problem som gav företaget miljonvinster så fick jag veta att det var VD´n eller någon av deras närstående, som hade löst allt. Att jag hade skrivit till dom, gjort ritningar och presenterat idén 6 månader tidigare för styrelsen, hade man glömt bort. Efter många år i "skamvrån" så är jag idag glad att jag har ett jobb där man ser mig. Jag är en i mängden av all personal, och njuter av den tillhörigheten. 

Idag har jag till exempel skördat egenodlade grönsaker och lagat till lite lunchådor till kommande vecka. Lök, sallad, mangold, dill, port lak. gräslök samt enstaka purjolökar, är klart att skörda. Fan vad jag är duktig på att odla det jag vill ha, själv. Från första spadtaget till rensande, gallring, vattning och slutligen skörd och tillagning av det egenodlade. - Tycker faktiskt att jag får vara stolt! Att jag dessutom är bra på att laga mat, är ju ännu en sak som jag kan klappa mig själv på ryggen för. - OM jag nådde dit... När man är duktig på att laga god mat, men tyvärr ännu bättre på att äta allt. - Då blir gubben stor...  MEN nu ska jag avslöja något i förväg. Jag bestämde på nyårsaftonen att jag skulle minska på kroppshyddan. Vågen visade då 122,4 kg. Jag blev så trött av att se visaren på vågen att jag helst ville ta bort både våg och alla speglar (som visade sanningen). Målet har varit - Under 100 kg till kommande nyår. Delmålet har varit max 110 kg till midsommar. Idag vägde jag in på 110,4 kg. Så nu är det på håret men tillräckligt nära för att jag ska kunna lyckas. Så jag duger faktiskt till att minska mitt omfång också. Jag har dessutom minskat 12 cm i midjemått. Jag har nu ett snitt på 38´000 steg i veckan. Innan jag fick jobbet på fritids så landade jag på 10-12´000 steg i veckan. 

Jobbet på fritids är nu klart. Jag startar en ny visstids-anställning imorgon till och med 20 december. Tänk på skillnaden. För 2 år sedan handlade hela mitt liv om att se till att Helena fick en så bra sista tid som möjligt. För 1 år sedan fick jag besked att jag inte fick fortsätta arbetsträna längre på biblioteket och att jag var tvungen att bli arbetslös för att "lära mig söka jobb"... Så skillnaden mot där jag är idag är ENORM! Jag jobbar på ett jobb där jag trivs. Har kollegor som är raka och ärliga. Rör mig 3 gånger mer än tidigare. Som extra bonus får jag några kronor mer i plånboken också. 

På grund av detta tycker jag att jag är värd att utropa: "- Fan vad jag är bra"!

Plaza del Dahlstrand. Ser ju nästan beboligt ut...

Förra söndagen fick jag äntligen provköra yngsta sonens nya
 finbil. En Cupra hybrid. Mitt barnbarn Thore gillar den.
Foto: Johan D.

Jag tog med lite vårgrönheter till jobbet.   
- Det var nog uppskattat, för allt tog slut.
Mangold, plocksallad, gräslök, baby-
spenat och port lak.

Uppladdat för helgens nöje. - Matlagning.

4 blomkrukor för 6 :- /st (loppis). En avslutnings-present från
en elev, (chokladkaka och en liten ljuslykta). Lite dryck
 till sommarmaten och Trissan som synar av allt.

Fredagskväll i Plaza del Dahlstrand. Grillade kycklingfiléer,
grillad paprika, lök, champinjon, tomat och färskpotatis.
Serverat med vitlöksdip och egenodlad sallad.
Första halvan av vinet funkade bra.

Lördag förmiddag användes till att göra 4
falska lövbiffar och 4 matlådor med 
lasagnette på resten av nötfärsen.

Lördagskväll i Plaza del Dahlstrand med falsk 
lövbiff och tillbehör. Del 2 av vinet fungerade
det också. Recept på: Falsk lövbiff.

Potatisen blommar och har 80 cm hög blast.
Finns det något under jord? Ska givetvis
testas till midsommar.

Hade några rödbetsfrön kvar från förra året.
Dom trivs i Helenas gamla balja från Falun.

Buskbönorna fick jag plantera om förra veckan.
Dom verkar ha klarat av flytten.

Bladpersilja, luktärtor och gräslök.

Morötter och den nya favoriten för mig: Port lak.
Krispig och lite lätt kryddig rå. Riktigt god ihop
 med plocksallad. Funkar dessutom perfekt att
 ha i varm mat. Påminner lagad om spenat.

Purjo, plocksallad, mangold och spenat.

Gul lök, silverlök, vårlök (salladslök)
sasmt några övervintrade rödlök.

Chili, körsbärstomat, jordgubb, timjan, 
basilika och blandade blommor.

Mina gamla fönster från huset hjälper idag 
till att driva fram tomater och gurkor. 

Amerikanska blåbären har i år mycket kart.

Söndagens matlådefix startar med hämtning 
av mina ekologiska grönheter. gul lök, purjo,
mangold och port lak.






söndag 9 juni 2024

Måla, laga mat och filosofera.

 Ägnat helgen åt att måla hyllor och bröstpanel i köket. Jag är värdelös på att måla! Flashback till 1992 då vi skulle panela huset. Vi förmålade panelen innan jag spikade upp den. När jag var stolt och hade målat 25 plankor så hade Kerstin (barnens mamma och min dåvarande sambo), målat 42 medan min pappa hade gjort 60. Dessutom så var deras bättre målade än mina. Jag hade mest hällt ut färg på marken och på mig själv... Nu har jag tagit tag i köket, igen. Jag har nu målat 2-3 lager på all bröstpanel och hyllorna. Jag har använt min gamla begagnade panel, ännu en gång. Så det är bara stift till spikpistolen och färgen som kostar. - Helgens målning landar under 300:- - Ändå känns det som ett nyrenoverat kök, redan. Nästa steg blir målning av alla listvek, som ska bli vita. Sedan är det dags för panel i taket, som redan är inköpt, oljad och ligger och väntar på att få komma upp i taket. Tapet är inköpt och vill gärna hoppa upp på de tråkiga väggarna. Jag ska även köpa nytt golv. Jag har lurat mig själv. - Tänkte att golvet hade dålig kvalitet, som redan börjar skjuta upp/svälla i skarvarna. Insåg sedan att golvet las in när Helena kom hit påsken 2006. Jag, Helena och Johan satt på golvet och åt, innan det var klart. Vi hade ju träffats i skiftet januari/februari 2006. Givetvis lägger man då golv när jag har semester och hon har påsklov, (romantiske Peter)... Så 18 år med 13 valpkullar, familj med 7 barn och MÅNGA vuxna hundar, har detta golv fått utstå. Inte så dåligt för ett lågprislaminatgolv.

Sista veckan innan skolavslutningen, väntar. Jag kommer ju att fortsätta jobba på samma arbetsplats, men jag kommer inte att vara vikarie, utan anställd som lärare i fritidshem. Ser fram emot att jobba mer i samma barngrupp, än tidigare. Under våren har jag ju funkat mest som en "pool-arbetare", som hoppat mellan olika barngrupper. Inte för att jag har problem med att vara flexibel, men ser fram emot att få testa att planera och genomföra aktiviteter i en och samma grupp. Vilket jag kommer att gilla mest, på lång sikt, får vi återkomma till efter höstterminen. Underbart att veta att jag har jobb i höst!

Jag är säker på att Helena hade njutit av att huset blir mer och mer färdigt samt att jag har kommit igång och kan jobba 50%. Tyvärr så tog ju vårt liv flera vändningar där det var svårt att hitta energi till renoveringar. Detta berodde mestadels på mina eller hennes sjukdomar. Nu när jag har börjat jobba vidare med huset, så är det lite sorgligt att hon inte får uppleva det, den dagen det är färdigt. För henne var dock det absolut viktigaste att jag skulle fortsätta leva och gå vidare i livet. Med tanke på att jag både har ett nytt jobb och jobbar vidare med huset, så har jag väl lyckats, - så här långt.

I lördags förmiddag kom 70-talet på besök.
10 paprikahalvor, fyllda med nötfärs, ris 
och grönheter, blev resultatet. Bara 7 vikt-
väktar points / 2 halvor.  = 5 måltider.
Jag får äta 34 points/dag. så det är "smalmat".

I fredagskväll orkade jag inte fixa någon mat.
- Så det blev god köpemat. Grillat kyckling-
lår med chili/paprika potatissallad.

Jag hängde på låset idag och gjorde min
 "medborgerliga plikt". Klockan 08.15
var det definitivt ingen trängsel.

Nymålad bröstpanel av "målarmäster Kludd".
Tur att det ska upp nya tapeter och målas
lister samt nytt golv.

Mitt gamla timmerhus, byggt anno 1896, får 
visa upp en av timmerväggarna i köket.


torsdag 6 juni 2024

Heja Världen! - och Sverige!

 Idag är det Sveriges nationaldag. Då många i min närhet hellre ser öppenhet mellan folk, religioner och ursprung, än gränser, så vill jag bara i all stillhet säga: - Heja hela Världen! Alltför ofta så ser vissa personer det som att något bara tillhör deras grupp. Om vi istället gör det bästa av det vi har, i alla lägen, tillsammans. Så kan många fler få leva sina bästa liv! Amen!

Mitt arbete verkar nu vara klart inför hösten. Det enda som återstår är en formalitet som ska skrivas på centralt. Trots att molnen hopade sig innan måndagens möte, så löste sig allt bättre än jag vågat hoppas. Min visstids-anställning slutar den 14 juni. Så om nu sista formaliteten löser sig, börjar jag jobba som "Lärare i fritidshem", den 17/6 på 50%. Det blir i så fall en ny visstid, - till och med den 20 december. 

Nu ska jag ut och gallra kålrötter!

 Kläm lagom imorgon på klämdagen!

Jodå "de gröna fingrarna" levererar.

Solros, kålrötter, chili och buskbönor.

Färskostfyllda oxrullader och parmesangratinerad
vit sparris, på gång.

Söndagens matlådefix: Tortellinis (5 ostar) med 
ugnsrostade tomater och sparris/ostsås. Fyllda
 oxrullader med hemstompat mos (tillverkades 
senare), samt ugnsrostad pak choy och 
en fondsås. Lövbiffsgryta. 

Jag har mer och mer återupptäckt gammal 
husmanskost, - som man åt mer förr i tiden.

Idag har vi Eddie här som "besökshund".
han är en fin Dansk-Svensk gårdshund.
Trevlig som få och accepterad av flocken.