söndag 28 maj 2023

Mors dag.

 Första mors dag - utan modern i huset... Känns konstigt. Det är idag 8½ månad sedan som cancern blev övermäktig. Vi brukade alltid fixa lite mat eller fika och samla så många av kidzen som möjligt. Att det nu är tomt, är väl ganska så lätt att förstå. Jag ska inte deppa ner mig i sorgesnack, eller klyschor om att allt var bättre förr. Det var i alla fall roligt att fira mors dag, - när Helena fanns kvar ibland oss. Nu så struntar jag i firandet. Dock tycker jag bestämt att alla mammor är värda lite extra uppskattning, helst varje dag på året, men visa gärna lite extra idag. När "mor" är borta så är det kört. 

---...---...---

Helenas dotter Sanna skrev idag på facebook: Idag är det morsdag så jag vill prata lite om min.

Hon var en av dom starkaste och mest genuina person jag mött. Hon har varit en klippa för alla i sin närhet, och det skulle ta lååång tid för mig att berätta om allt hon gjort för mig.
Många av mina bra barndomsminnen var när man vaknade tidigt på morgonen och mamma hade redan gått upp och börjat skriva på en av sina böcker, låtar eller skolarbeten. Minns med värme när hon sjöng sin version av Georgia on my mind (har försökt hitta någon som sjunger den som hon men har inte hittat). Hon var en kreativ själ som både höll på med att skriva böcker, filmmanus, dikter och sångtexter. Förutom det så sjöng hon och spelade gitarr och även målade. Hennes passion för musik har inspirerat mig till att hålla på med musik.
Jag kan antagligen skriva en massa mer men väljer att avsluta med att säga att jag är tacksam att jag fick just dig som min mamma och jag är glad att vi fick 31 år tillsammans! Älskar dig mamma

---...---...---

Jag åkte ner till kyrkogården med lobelior till mamma och pappas grav. Ska snart sätta en margurit istället för penséerna, som fått vara med sedan tidig vår. Hos Helena i minneslunden tände jag istället ett ljus. Det var en hel del som satt buketter vid minneslunden. - Det var riktigt fint. - Då kan ju alla få dela på dom, även dom som saknar efterlevande. - Smart i jämfört med egen gravvård, där det endast är de begravda som uppmärksammas.

Tidningsreportage om kampen för
att få rätt hjälp till Sanna. foto Sanna.

Helena. foto Sanna.

Bild & text: Camilla Bergman.

Mamma och pappa har fått vila tillsammans
 på samma plats, sedan 2004.

Minneslunden (utan namnplakett) i Forserum.

3 ljus brann i den "anonyma" ljushållaren, 
medan det var 12-15 i den hållaren för, med
plakett, namngivna i minneslunden.



lördag 27 maj 2023

Jag älskar våren och försommaren!

Plötsligt hör jag en mullrande v8, som närmar sig på gatan. - Fåglar kvittrar och letar mossa och pinnar att bygga bo med. Jackor läggs undan och shorts/kjolar tar över alltmer, hos folk. Det är inte bara grönskan och växtkraften som visar vägen, ute nu. Det är antagligen ett tecken på att jag uppnått (över-)mogen ålder när man uppskattar gräs och ogräs, fina fåglar och mindre fina fåglar samt gamla jänkebilar som vår- och försommartecken. Vad gäller lättklädda människor så visar det nog mest på att gubben inte är död. Jag har aldrig gillat folk som gömmer sig i bylsiga kläder. Täckbyxor och 4-lager tröjor på vintern är absolut inte smickrande för någon, - mer än för textilindustrin. 

Då jag tillbringar väldigt mycket tid ensam, - bara med mina hundar, så hinner jag fundera mycket. Jag börjar faktiskt trivas mer och mer i mitt eget sällskap. Det är så skönt, då jag ofta, genom livet har tänkt mer på andra, än mig själv - och varit den som stöttar och lyfter andra. Jag har med flit bromsat mig själv från att vara: "Peter som alltid ställer upp". Det är dubbelt för jag vet att många behöver stöd och vägledning i den konstiga tid vi lever i. Min plan är att bygga mig själv stark och att tycka om mitt eget sällskap bättre. - Då borde jag kunna hjälpa och stödja andra desto mer och förhoppningsvis ännu bättre.

Jag har ju lurat mig själv ordentligt i år igen. Jag skulle "bara" odla lite grönsaker i år. Det gick åt helv-te! I år har jag satt mer plantor och frön än någonsin förr. Nu är allt i jorden. Det enda är sådd nr 2 på sallad och dill, som ska i jorden om ca 3-4 veckor. Det "råkade" bli 7 olika sorters paprika och 9 olika sorters chili. Jag kommer säkert bli oerhört tjatig om odlingarna, innan höstskörden är färdig.

Arbetsträningen på biblioteket/medborgarkontoret går mot sitt slut. Jag har varit där i 1½ år och trivs oerhört bra. Min kropp har orkat med arbetet och jag har gillat att vara "serviceminded" och gillat att få hjälpa folk med allt från boktips till ansökan om medborgarskap, kontakter med myndigheter och allt annat mellan himmel och jord, där folk behöver stöd. Jag måste nu hitta ett nytt arbetsställe där jag får arbetsträna vidare men med kravet att jag har en chans att kunna få ett halvtidsarbete på sikt. Nu är frågan vem som vill ha en sliten åldrad gubbe på halvtid, med ett hot om att han ska kunna bli anställd... 

Jag och Vilda är nu klara med unghundskursen. Det var nyttigt både för henne och mig, - men inte minst för oss tillsammans, nu förstår vi varandra bättre. På avslutningen skulle vi visa upp ett "trick". Där förekom slalom mellan förarens ben, runda en kon 5 meter bort på kommando, hoppa upp i famnen, ha godis på nosen och kasta upp den i luften på kommando och sen fånga den. Jag och Vilda har ju inte tränat så mycket då valpning och livet tagit ut sin rätt, så vi gjorde "dans på bakbenen". Hemma får jag henne att snurra ett varv, stående på bakbenen. På hundklubben blev det bara ett halvt varv, men ändå...

Valparna växer snabbt och sköts perfekt av mamma Alvina. Just nu har jag även sonen Stefan och sonhustrun Lindas hundar. Dom kom igår kväll (fredag) och rymde iväg till Kålmården i morse, på vildmarkshotellet och parkbesök, då Lindas syster fyller 40 år. Det är 2 vuxna agilityhundar och 2 valpar som förhoppningsvis också ska bli sm-deltagare i framtida agility. Stefan och Nelly (mittelspitz) har kvalat in till Sm i år, både i lagtävlan och individuellt. Linda är ju gravid i åttonde månaden och springer sin sista tävling med keeshonden Selma, nu i veckan, - innan mitt nya barnbarn kommer. Valparna: Tess (Finsk Lapphund) och Lovis (mittelspitz) är tänkta att bli kommande agilityhundar, när de har åldern inne. Stefan har utbildat sig till hundinstruktör, så det är nog mest frågan om när det är dags för nästa generation hundar att inta agilityplanen, - inte om...

Lönevecka. - Då fylls både mat
och dryckförrådet på.

Alvinas fina valpar myser. Annons på Jupiter:

Stefan & Lindas hundar väntar på att få matsignal.
- Är dom väldrillade eller?

Tess är en Finsk Lapphund.
Hon är 16 veckor.

Lilla Lovis är 12 veckor. Hon är importerad från Norge,
 med fina anor efter snabba föräldrar. Hon är en mittelspitz.

Selma (Keeshond) längst fram, 
Tess och Lovis längst bak.

Nelly är en 7-årig mittelspitz.
Tävlar i SM agility med husse Stefan.

Idun solar lite.

Nu är det fart på allt grönt. 

Kryddor, blommor och Lokförare Bergfeldts ärtor.

Kålrabbi och lökavdelningen (gul lök och vårlök).

Sallad, bönor, mangold samt rotfruktslådan.

Physalisen börjar titta upp.

Beviset på deltagande.



söndag 21 maj 2023

Grönska i trädgård och sinne!

Idag är det 33 dagar kvar till midsommarafton. Varje år så brukar jag få en släng av vemod vid midsommar. - Då vänder det ju redan och blir mörkare, igen. Det som brukar slå mig hårdast är att jag utnyttjat tiden på våren för dåligt, och klockan tickar sen alltför fort mot höstdagjämningen. I själva verket så utnyttjar jag våren ordentligt, om jag får säga det själv. (Inte så som en äldre man sa till mig när jag var 23 år: "- Nu börjar det bli ängaväär. Alltså ängsväder"  m a o varmt nog att ha sex i det fria). Jag använder våren till att njuta av blommor, planteringar, grilla och att leka och träna med hundarna. Jag har blivit bättre med åren att njuta av varje årstids skönhet, men ändå så är just årets ljusaste dag något som är helt underbart, samtidigt så talar det om att det gäller att njuta - intensivt! - innan mörkret åter tar över. 

Nu när allt växer och frodas så ska man ju försöka vara ute så mycket som möjligt. Jag låser mig själv lite i hemmet då jag har 4-dagars valpar här hemma. Alvina valpade i onsdags eftermiddag (17/5). Så nu har alla norrmän ett rejält skäl att fira "suttonné maj". En valp föddes naturligt, - medan jag värmde min mat.. Inte ett ljud hördes och är jag kom in i rummet så låg Alvina i soffan med en valp vid spenarna. Resten av flocken var nyfikna men höll sig på behörigt avstånd. Jag flyttade in Alvina och valpen i mitt sovrum, så dom fick vara ifred för de andra hundarna. Sedan händer... Ingenting! Hennes krystvärkar slutar, inga synliga värkar överhuvudtaget.Så efter några timmar ringer jag djursjukhuset och får komma in. Där undersöks Alvina lite enkelt först, - allt ser bra ut. Jag ber att få värkstimulerande medicin till henne. Dom vill röntga först. - Medan vi väntar på röntgen föds valp nr 2. Sedan blir det röntgen och den visar att det finns en valp kvar. Efter en spruta med värkstimulerande så kommer valpen efter några minuter. Så skönt att ha ett bra djursjukhus i närheten. Samtidigt så inser man vikten av att ha en bra försäkring på hundarna när det händer sådana här grejer.

Ensamhet. Ett ämne som många har synpunkter på. Jag är som person för social för att fullt ut trivas med att alltid vara ensam. Sen är det viktigt att man spenderar tiden med den/de man trivs att spendera tid med. Nu får jag mycket socialt via arbetsträningen på biblioteket. Det är dock skillnad att ha en partner eller barn i närheten ofta, än att ha formella, sociala kontakter. Så bäst för mig är nog att leva nära någon som är rätt. Med tanke på detta så mår jag oförskämt bra med att leva ensam. När man är ofrivilligt ensam så undrar man ju vad som framtiden ska ge. Kommer jag att leva ensam livet ut? Kommer en ny partner att uppdaga sig? Kommer jag att starta ett kollektiv i mitt hus? Som vanligt fler frågor än svar. Det viktigaste är att jag mår bra, oavsett om jag är ensam eller "tusam" (eller blir det "tvåsam"?

Varning!!! Nu blir det mycket odlingsbilder och lite matbilder också. Gubben lever gött, på höglandet!

Gamla långpallen har sallad, mangold, purjolök och
 buskbönor. Standardpallen har morot och persiljerot.

Tack Nanna. - Nya långpallen (240x80 cm) har än så länge: grön 
chili och solrosor samt physalis. Kommer att omplaceras senare.

Nya tomatplantor utsatta idag, - då kylan nöp de första.

Krukor med chili, paprika och kryddväxter omringar uteplatsen.

Planen och förklaringen till vad som växer vart. Har man
 för mycket när man måste ha en karta över odlingarna?

The onion and springonion.

I mitten så är det Lokförare Bergfeldts ärtor 
(tack igen Fanny). Gräslöken är STOR - redan
(övervintrad sedan förra året).

Mynta, citronmeliss (övervintrade båda två)
samt en vilsekommen bergklint.

Betor, tidig potatis, frilandsgurka och 
sen, fast potatis.

Amerikanska blåbär, samt lite gåvo-frön/lökar.

På bakgården händer det grejer.

Kaprifolen behöver grenas ur, problemet är
att jag för 5-6 år sedan monterade ett ljusnät
 som är tänt i juletid. Nu har det växt fast...

Klimatisen har överlevt vintern!

Vid tillbygget på framsidan av huset har jag som vanligt 
"bara" zinkbaljor/hinkar med främst klätterväxter.

Då livet har varit väldigt inställt på vård och daglig omsorg
under sista åren och trädgårdarbete varit långt ner på listan,
 så har buskar och träd, perenner, mm börjat föröka sig själva.
Detta är plommonträd som plötsligt har "ynglat" av sig.

Rabarberna ropar efter att bli pajer/kräm.

Lite finheter i gräsmattan, som jag låter vara kvar, lite.

Plötsligt så exploderar alla växter. 
Vit syrén som snart blommar.

Tomatplantor och physalis. Sparat kärnor från förra året 
-växer värre än ogräs! Har över 100 plantor!

Lördag kväll då får gubben njuta lite extra av livet. 
Marinerade fläskytter i 24 timmar, sen mycket grön-
heter, potatisgratäng, sallad samt lite vitlöksdressing. 

Färsk spenatpasta med räkor och spenat samt en krämig sås
på turkisk yoghurt. Smakade nyttigt och gott.

Pannbiff med lök, goda lunchlådor.

4 lunchlådor åt Helenas mamma och mig. 
Kyckling Tikka masala.

En pizza "bianco" med blåmögelost, mycket färsk sparris,
 lite rökt skinka, champinjoner och herrgårdsost.

Mmm så gott med vit pizza.

Valpgympa, medan mamma är ute och kissar.
Nerifrån och upp: Jupiter puffhane, Venus 
nakentik och nakentiken Neptunus.