torsdag 3 februari 2022

Heaven or hell?

Det är knappt jag hinner skriva klart ett inlägg förrän mycket förändras - snabbt! I tisdags hade vi avstämning på onkologen, för Helena. Det var en "vanlig" 3-månaders avstämning. Man gjorde en CT (datascan) veckan före, även blodprover. Detta visade inte på någon tillväxt i lever eller lungor (som man främst har kollat sista året med CT-scan). Hon har fått avstå MR då hennes sargade rygg haft svårt för att ligga på en hård brits i 45 min.

Helena har haft oerhört ont i skuldror och nacke sedan nyår. Man gjorde en MR igår som visade på stor tillväxt. Nu kom svaret på vad som gjort att hennes värknivå varit så hög. Hon har fått en ordentlig tillväxt av metastaser i främst övre rygg och nacke. Frågan är när de började växa till sig och spridas i stor omfattning. Då förra MR-undersökningen gjordes i januari 2021 och Helena sedan dess haft 4 olika "spridnings-broms-mediciner" så är ju frågan NÄR dessa satans metastaser spred sig. I januari 2021 hade Helena faslodex - en receptorsstörare som gör att östrogenet (som sprider metastaserna vidare), inte tas upp av mottagarna i kroppen. Sedan blev det cellgift i tablettform. När man inte var nöjd med resultatet så blev det cellgifter i droppform. I juli 2021 fick Helena stora biverkningar av cellgifterna, så man bytte till hormonbromsande tamoxifen. För mig och Helena är den stora frågan - När skedde tillväxten? - Var det på cellgiftsperioden? faslodextiden? eller har tillväxten skett nyligen under tamoxifenbehandlingen? - Har tillväxten skett den senaste tiden så måste hon ju byta till något annat. Som vanligt när man pratar om cancer så är det många frågor och få svar.

Imorgon ska man tillverka en ansiktsmask som hon ska ha på sig när man strålar för att skydda ansiktet. Ev blir det även strålning imorgon. Det är "smärtlindrings-strålning" så man har HÖG effekt och strålar en gång. Totalt kan man bara stråla 2 gånger på samma ställe över tid. Annars så falerar skelettet. Hon har även fått muskelavslappnande medicin, antiinflamatorisk och neuropatisk smärtlindringstabletter. Smärtenheten ska titta vidare för att få en så bra balans som möjligt på medicinerna.

Madame Helena i tillfälliga bostaden.

Nya onkologavdelningen på Ryhov är superfräsch


6 kommentarer:

  1. Oj, ert liv tillsamamns är svårt att ta till mig, ni kämpar så,och det är så litet som gör skillnad . jag är tacksam att jag får ta del av er kamp, önskar att den kampen inte behövdes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Margareta. Det är den lilla fjädern som får vågskålen att slå över. Ha det bra!

      Radera
  2. Hej. En sjukdom som tar på energin. Vilken liten krämpa man än får blir man rädd. Enligt min onk skall tumörmarkören, C15-3, ge en fingervisning vad som är på gång. Den tas vid varje 3 månaders koll inför onksamtalet. Har ni gått igenom
    det? Det kommer hela tiden nya mediciner. Läste också att i USA håller man på och tar fram Faslodex i tablettform.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, energin är ju redan låg pga grundförutsättningen. Att sen få extra strul slår ju under benen helt. C15-3 gav inget utslag på Helena de första 2 åren hon hade cancerdiagnosen. Sedan har den vandrat över gränsvärdet över tid.

      Radera