måndag 15 april 2024

Fullt ös på allt!

Den 15 april är en dag som historiskt inneburit sorg, glädje och ibland bara varit en dag i mängden. Detta år blev det en dag med fullt ös, men trivsamt ändå. Vi börjar med lite historia:

2004:  Min pappa dog 16 dagar efter min mamma, just den 15 april. Han dog av en stor hjärtinfarkt i bilen, på garageuppfarten, med bilen på tomgång. Han skulle in till hjärtläkaren och prata om en ny hjärtoperation.

2011:  Om vi nu vänder oss mot glädjen istället så landar vi på 15 april då jag och vår Portugisiska vattenhundskille, "Apachie" vinner tävlingen: Sådan ägare - sådan hund (look-a-like-tävling). Stackars Apachie var så lik mig så vi vann överlägset... Så här skrev jag på facebook dagen före tävlingen:  

 Tips till alla hundnördar i Jönköpingstrakten: Imorron 11.00 - 15.00 är det "hunden i city" i Rådhusparken. Bl a är det draghundsuppvisning, agility, lydnad, rallylydnad och givetvis min gren: - Look-a-like tävlingen där jag å Apachie tävlar med bilden jag har som visningsbild. Hundcaféet, framtassen, djursjukhuset, Huskvarna hundklubb, sbk Habo. jnytt.se, m fl är det som arrangerar. 

2024:  Idag har det varit en dag med fullt ös. Jag startade med rastning av hundflocken, frukost till mig. Sedan avfärd till Smådjursveterinärerna på A6. Jag skulle göra ännu ett ultraljud på Alvinas livmoder. Allt såg bra ut, så nu kan jag smida planer på om jag ev ska söka dispans för att ta ännu en kull på denna fina avelstik. Hon är ju 8 år och regelverket säger max 7 år - men man kan söka undantag från dessa regler. - Återkommer...

Jag och Alvina landade en snabbis hemma och de små 4-fotade vildarna fick mat och rastades. Sedan flög jag vidare och hämtade min arbetskompis, Annica, som hade återbesök på sjukhuset i Eksjö. Vi fick vänta lite extra på läkaren som var på operation. Sedan åter mot Nässjö och genom hela staden. Lämna Annica hemma hos henne. Åter mot Nässjö och jag skulle börja klockan 13.00 idag (på en ny avdelning, för mig). Jag har ju inte ätit något sen klockan 8 på morgonen, så min STORA mage knorrar lite. På "fel" sida Nässjö, slår klockan 13.00. Nu skulle jag ha varit på jobbet. Jag har inte något telenummer till denna nya avdelning, som jag ska jobba på. Så kan inte ringa och säga att jag är på gång. Jag snabbstoppar vid Ok/Q8 och greppar en baguette med ost/skinka i flykten.Vidare mot skolan (medans jag tuggar frenetiskt på mackan). Landar på jobbet 14 minuter för sent... - Första dagen på denna avdelning - PINSAMT, men mina härliga kollegor var inte uppretade eller sura. - Så det är mest bara mitt motto: "- Kom alltid i god tid"! som fick sig en törn. Nu har jag fått lite pasta och köttbullar i tomatsås här hemma. Så livet börjar återvända. Jag har redan varit ute och fixat lite med klätterväxter som rymt i blåsten, i helgen. Nu blir det fötterna på bordet och slötittande på tv. Pöss å kräm.

Apachie och en långhårig husse 2011. Det är Apachie utan tröja.
Vi vann tävlingen: "Sådan herre - sådan hund". 15/4-2011.

Alvina undersöker veterinärens undersökningsrum.
- Innan hon själv blir undersökt...

Söndagsmys. Min hane Skittles t.v. Lånehunden
 Eddie t.h. - Husse har ju 2 ben att ligga på. Ser
man på handboll så ska man ligga på husse!

Livet är ju inte bara hundbilder. Ibland måste 
man ju tanka gubben lite. Här är det söndagens
hemlagade köttsoppa med varma ostmackor.












söndag 14 april 2024

Mot våren i full fart.

 Äntligen börjar våren dyka upp *(förhoppningsvis på riktigt). Musöronen på lövträden syns överallt. Jag har i helgen vågat sätta ännu mer i förodlingen inne. Nu är diverse blommor och stora bönor i jord. Jag är ju en riktig vår och sommar älskare. Så nu ska jag göra allt för att njuta så mycket som möjligt. 8 säckar med planteringsjord hemköpta så jag kan mixa upp lite med den gamla hemma. Njut!

Denna veckan har jag jobbat på det vi kallar Maxi. Det är en fritidshemsavdelning för årskurs 3 och uppåt (9-11 år). Det har funkat riktigt bra. Nästa vecka ska jag jobba på fritids för förskoleklassbarn. Dom är 5-6 år. Sedan har jag inte mer skrivit på papper än, men muntligt så verkar det finnas goda utsikter till att få fortsätta på skolan jag jobbat på sedan 10 januari. Så härligt att få känna att jag fortfarande kan jobba 50% och klara av det. För bara 5 år sedan fanns inga alternativ mer än sjukskrivning eller pension. Så att jag klarat av att komma hit, där jag är idag, känns underbart. 

Fick i torsdags ett sms med en inbjudan till lördagsmiddag med vin. Precis vad som behövs för att få gubben att må kanon. Så nu har jag laddat med att kyla en tetra med vin, inhandlat tulpaner till värdinnan. Rakat mig och tvagat av gubbakroppen. Med andra ord så är jag nästan mänsklig. Värdinnan bjöd på en saftig kycklingfilé, sås, ugnsrostade potatisklyftor och morötter, samt en smaskig sallad och tzatziki. Senare blev det även glass med hallon till kaffet. Skumpa och lite vitt dracks, som vanligt också. Nice! 

För 19 månader sedan dog Helena. Jag trodde att mitt dåvarnade liv skulle bli permanent, men vilken utveckling. Från att vaka, stötta och dela medicin, torka spyor (efter cellgiftsbehandling) mm. I mångt och mycket stod mitt och Helenas liv på tomgång, under våra sjukdomsår. Jag njuter av att klara av jobb, lite trevliga träffar med sunda människor, - vin, mat och prat. Lite fikastunder, mm. Livet är på väg tillbaka, för mig. - Precis vad Helena ville. Sen är resan lång, men välbefinnande i stunden, är ett stort steg för att kunna vara nöjd med sig själv och sitt liv. 

Har köpt majblommor. Har på nära håll sett hur 1á-majblomme-kommitén stöttat familjer som varit utanför systemet. Det imponerade på mig, så klart man köper några blommor och stöttar verksamheten. 

Inser att jag varit usel på att fota annat än mat under veckan. Så här kommer massa matbilder och en på en lånehund. Det är Nannas Eddie. Min yngsta son Johan har ju Thore ihop med Nanna och idag (söndag) åkte dom till Skövdes äventyrsbad, tillsammans. Helt klart en bra familjeaktivitet. När mina barn var små, brukade jag åka till Sävsjö badhus med dom. - Det gäller att ge barnen en rötblöta, - utan att ta sig vatten över huvudet...

Söndagsfest! Köttsoppa som kommer att serveras
 med varm ostmacka.

Jag började veckan på topp. Rostade grönheter med kyckling,
en het rosmarinsås, potatis och ugnsrostade fantastica-tomater.

Pasta med kalkonbacon/ostsås. Kokt blomkål med kalkonbacon/
tomatsås, samt friterad blomkål+kokt dito med kalkonbaconsås.

Husmansfavorit. Välstekt köttig falukorv med stuvade makaroner.

Lördagstillverkning av lite matlådor. Bland annat: lövbiffs-
rullader med himmelsk sås. Korv stroganoff med ris.

Söndagens matlådefix: Köttsoppa, wiener-grillkorv, sous vide-
lagad fläskkotlett med smakrik sås, köttbullar i tomatsås.
- Let the new week begin!

The Eddie. - En härlig Dansk-Svensk gårdshund.
Hemmahörande i Äng.




söndag 7 april 2024

Från snö till nytt hopp om våren.

 Veckans början stavades SNÖ. Aldrig roligt för oss vårälskare att se massa vitt elände i april. Idag (söndag) har jag satt första sådden med tidig potatis. - Jag vet att jag är tidigt ute, men har till 4 olika sådder, då jag har gott om sättpotatis. Så är det "tveksamt" väder, blir det ny plantering varannan vecka. Blir det fint väder så kommer jag att sätta nya potatisar varje vecka. I sommar ska jag njuta av den tidiga vårens arbete!

Alla fröer är nu inköpta för säsongen. Ev blir det ett inköp till på pak choy. - Jag gillar ju verkligen kålväxter, så... (beror det på att jag är ett kålhuvud?). Inköpta fröer: gul lök, salladslök, purjolök, brytbönor, vaxbönor, rosen(blom)-bönor, persilja, morot, dill, penat, mangold, gurka, tomat, sallad, citronmeliss, mynta, chili, portlak, kålrot, rödbeta och oregano. Dessutom övervintrade Amerikanska blåbär, solrosor, månads-smultron, luktärtor, mm. Så det blir 2 mer saker detta år, än föregående. - Tur att jag bara har mig själv att diskutera med, vad man lägger sin fritid på...

Jag var ganska trött i fredags. Så fredag kväll och en stor del av lördagen softade jag. Lagat lite god mat och småpysslat lite. Idag kom lite fikabesök, och förgyllde dagen. Alltid skoj att få besök. Då solen visade sig på eftermiddagen, så blev det en långpromenad med de 4 småhundarna. 

Förra veckan var det tungt med alltför mycket ensamtid, för mig. - Nu beror det ju endast på mig själv. Visst, Helenas bortgång är ju ett skäl, men jag kan söka efter vänner och bryta min självvalda isolering, på egen hand. Jag är ju en "stor" pojk... Denna vecka har varit betydligt mer harmonisk. Jag har varit ensam lika mycket denna veckan, - bara en fika idag där jag har njutit av sällskapet. MEN jag har tänkt och agerat på ett bättre sätt, mot mig själv.

Imorgon ska Alvina och jag in till veterinären och kontrollera om det är valpar i magen på henne efter tjuvparningen, för 4 veckor sedan. Då regelverket är stenhårt, så blir det tyvärr abortspruta för henne om det är valpar. 


Hmmm, aprilväder...

Inte alla uppskattar snö i april. Påskens stolta
blommor slokar under snön.

Skönt att jag har kvar vinterdäcken på.

Dagen före stod jag och planterade
 vid denna skottkärran.

Efter endast 7 dagar längtar kålrötterna efter att få 
komma ut. Om jag sätter ut dom kommer dom nog
att vilja komma in igen. #vårtvekan

Nu är de efterbeställda plattorna också hemma. 
Nu är det "bara" montering kvar.

Jag älskar ju rostade grönheter. På lördagskvällen
fixade jag till en långpanna med detta godis.
Nu har jag till hela den kommande veckan.
Tömmer ju grönsakslådan på allt som passar.
I denna blev det: aubergine, broccoli,
 morot, purjo, zucchini, palsternacka, kålrabbi,
 ingefära, vitkål, paprika och champinjoner.

Kokt potatis, en gräddig pepparsås, benfri fläskkotlett och 
skönheter, eller förlåt. - Grönheter ska det vara...
Recept på en god lördag.

Kyckling med het rosmarinsås blev söndagsprojektet.
Nu finns det flera matlådor som smakar fest.

Skyltat och klart potatissådd nummer 1.
Ska sätta med 1-2 veckors intervall.
Om något förstörs av vädret, 
så finns det ändå kvar.

Sätter potatis i gamla hundbäddar. En plastlåda är en plastlåda. 
- Dessutom redan klar med dränerhål i botten för regnvatten.





måndag 1 april 2024

Annandag påsk.

 Påskhelgen handlar ju om Jesus korsfästelse och uppståndelse. Där det är dystert, tungt och sorgligt i början på påsken. Sedan blir det ett avslut med klang och jubel. Lite liknande situation (i mitt grodperspektiv) har jag haft i helgen. Ingen död eller uppståndelse, men tråkigt i ensamheten. När man inser på påskdagen att man endast pratat live i 40 sekunder med en personal på Coop. Inga andra samtal/möten eller något socialt sedan i torsdags. DÅ behöver man en Thore! Johan kom med barnbarnet Thore och vi skulle ha kollat lite på min bil. Vi struntade i att jobba med bilen, - vi satsade på "pumptrackbanan" som man har byggt i vattentornsparken. Thore gav banorna 5 fingrar av fem möjliga. Han har kört så fort så både jag och pappa Johan fick försöka dämpa honnom ibland. Både asfalt och grusbanan testades. Inga moln för en snart 6-årig vildkille. När han började flyga i guppen så funderade jag om det hade varit rätt att tipsa om dessa banor. - Med facit i hand: - Helt klart värt att se denna kille flyga fram över hinder och hopp. Det blev endast en vurpa. Den kom på hemvägen när en trottoarkant fällde honom. Sedan blev det korvlunch hemma hos farfar, efter att Thore krävt att vi skulle gå in på Coop. 

The Thore! På besök hos farfar för att kolla lite
 fel på farfars bil, med pappa. Det blev ingen
 koll på bilen, men cykel och mat blev det.

Redan från första pedaltrampet så hade
 Thore full kontroll.

Ibland körde denna snart 6-åring, på bakhjulet.

Så fin anläggning som finns för allmänheten i 
samhället. Bara att komma och testa.

Pappa Johan fick agera "påskjutsmotor" när 
Thore skulle upp till den högsta grusbanan.
Här väntar han på att snart få hjälpa sonen igen.

Direkt, helt automatiskt, så hade Thore rätt blick
där han försöker "se igenom kurvan".
Speedway eller cross, - vad ska han satsa på?

En 5-åring (*snart 6) som är nästintill orädd.

Helt sjukt. Efter 2 dagar i odlingslådan tittar
kålrötterna upp och säger, - Glad påsk.

Även salladslöken hade bråttom att hälsa på
 vårvärmen, genom att börja gro på 24 timmar.

Fick syn på tusilago som kommit upp 
vid en av odlingskragarna.
Det är nog vår, ändå...



lördag 30 mars 2024

Minnen, mat, vår och framtid.

Ibland blir jag lite nostalgisk. Jag tänker dels på mitt och Helenas liv med en flock kidz. Dels på mitt och Kerstins liv, när våra barn var små samt även på min egen uppväxt med mamma å pappa. Just helger som t ex påsk är ju "familjehelger". Då är det jobbigt att bara ha minnen. Minnen är ju bra men tomheten när man endast pratar några ord med personalen i lokala coop, på hela dagen.  I övrigt så pratar jag endast med hundarna. Givetvis är allt självförvållat, men faktum är att livet ter sig väldigt olika vid olika tillfällen, under livsresan.

Ikväll (påskafton) ska jag äta en av mina favoriträtter. Smördegsinbakad fläskfilé med kantarellfyllning. Till detta blir det klyftpotatis och rödvinssås. Sedan får vi se vad jag plockar fram ur den sprängfyllda frysen, till söndag och måndagsmiddagarna. Jag har insett att proppfulla frysar inte är nödvändigt. Har ju levt många år på existensminimum, pga sjukdom. Så jag har nog lurat mig själv att handla hem mycket på extrapris och buffra. Nu har jag ju en halvtidslön och halvtidspension att leva på, så jag behöver definitivt inte leva på detta sätt. givetvis är det en trygghet att ha mat i frysen, men 50 kg fläskkött, 30 kg kyckling, 5 kg fisk, 17 limpor bröd och 40 kg förvälda kantareller? Nä, jag kan nog klara mig med mindre buffert...

Nu när vårblommorna börjar synas, flyttfåglar återvända och motorcyklar och fin-bilar åter dyker upp. - Då är allt så mycket lättare än under de mörka månaderna. Jag är en obotlig vår och sommar älskare. Egentligen borde jag tända en brasa, elda upp det gamla och lämna mitt gamla "mög". Flytta ner till min favoritplats på Österlen och bara njuta av resten av livet. Ljusare, mildare och lättare att andas den rena luften. Trivs ju här på småländska höglandet, men ibland lockar "det gröna gräset".

Jag har ju fått förlängt på vikariatet till den 19 april. Långsiktigt vet jag inte vart jag ska styra resten av livet, men försöker att vara lite mindre Peter (som helst vill planera allt) och bara flyta med, istället. Det är inte lätt att lära gamla hundar sitta, brukar man ju säga. - Det är inte lätt att ändra gamla gubbar heller! 

Jag har en lista i huvudet, på saker jag vill göra. Dock så säger både energi och plånbok: - Lugna ner dig! De saker som står först är: Sanera mina tänder. Lägga in ny våtrumsmatta i badrummet. Nytt golv i köket. Nytt golv i levnadsrummet. Trappa upp till bakgården. Ett växthus. Gjuta vidare på muren, mellan nedre och övre trädgård. Osv, osv, osv... Listan är lång. Nu väntar jag bara på lottovinsten, sen ska jag göra allt!

Mamma och pappa nyförlovade på Tranås stadshotell 
nyårsafton 1959. 

Idag är det exakt 20 år sedan mamma dog. Pappa höll ut 
16 dagar längre och dog den 15 april 2004.


För 12 år sedan funderade denna gubben på om han 
skulle satsa allt på en karriär som rockstjärna och leva 
i sus och dus. Nu är det i brus (tinnitus) och gammalt hus.

Ännu ett hål i "svångremmen" behövdes.
Vågen står tämligen still, men omfånget minskar.

Köttgryta på g.

4 port fläskköttgryta, - gott med mycket grönheter i.

Hemstompat rotmos med fläskkorv.

Fläskpannkaka.

Äntligen har löpperioden tagit slut. - Nu kan hela 
flocken återigen vara samlad.

Vårkänslor hos hobbyodlaren resulerar ofta i förkultiveringar,
 både här och där... Kålrot, salladslök, månadssmultron, 
brytbönor och chili fick hamna i första lådan.

Vårtecken i gräsmattan.

Totalfusk - men ack så gott! Köpte färdig risotto
med sparris på Lidl för 12:- Hade sen även 
färdig salladskyckling i frysen. Dock 
skivade jag grönsakerna själv...

JAAAA! Jag hittade exakt likadana kakelplattor i Tyskland. 
Helena köpte in dessa 2019, jag behövde komplettera.
Nu är dom på resa hit till "Plaza del Dahlstrand".




 

söndag 24 mars 2024

Födelsedagsfirande + trevligheter

Ibland skriver gubben oftare än normalt. Dels beror det på att jag ibland har mer tid och samtidigt så är det ju roligare att skriva om när det hänt saker. - Inte när jag tittat på Rapport och pillat navelludd... 

I onsdags var jag ju ute med dottern Ida en sväng på kvällen. Samtidigt så fyllde Joakim 34 på onsdagen. Han blev firad går (lördag), av familjen. Joakim bor 100 meter från Vätterns strand vid "Persiska viken" som man säger i Jönköpingsområdet. Egentligen heter området Liljeholmen. Så förutom att känna de ljuvliga dofterna från restaurang Sjön, som är en riktigt bra restaurang, så är det ju alltid härligt att hälsa på Vättern. Vätterns södra spets har en fin sandstrand, mitt inne i Jönköping. 

Vi firade Jocke först, men sen drog vi oss ner till Vätterstranden. Vi landade på lekplatsen en liten stund (200 meter från Jockes) men sen lockade Vätterns blå, mäktiga vatten. De 4 busarna: Julia, Thore, Jonathan och Joel (mina barnbarn), trivdes på Vätterstranden. Alla pinnar, grenar, vass och stenar var mer spännande än lekplatsen. Barnbarnens mormor/farmor (Kerstin) bor också nära Vättern men på Öster i Jönköping. Så hon brukar ofta ha med barnbarnen på Vätterstranden. Där kan dom se på fåglar, plaska i vattnet, osv.

Igår kväll kom Anita hit på lite bubbel, älg och tjatter. Vi lyckades med konststycket att både äta, dricka och prata i 6 timmar. Vi är inte snabba - men vi har trevligt. - Först födelsdagsfirande av Joakim med den obligatoriska pannkanstårtan, sedan trevligt umgänge, på kvällskvisten.  En riktigt trevlig lördag. Det blir sällan bättre!

Jag har fått vikariatet förlängt, på jobbet jag varit på sedan 10 januari. Nu är det t o m 19 april. Min kropp har kommit igång så mycket mer och bättre än jag vågade hoppas på. Skoj att känna sig behövd, få betalt och inse att jag fortfarande kan jobba, - med rätt förutsättningar. Så lite som behövs för att "boosta" en sliten gubbe.
Anita och Skittles har hittat varandra.

Före och efter

Anita hade en ide - att jag kan använda det "Marocanska"
kaklet som fönsterbrädor i rummet -  istället för i bad-
rummet. Det blir lite för gyttrigt i mitt trånga badrum.
Problemet är att jag har för lite kakel...
Fortsättning följer.

Stor gunga för Johan.

Lekande familjen. Vättern i bakgrunden.

Kerstin (mormor/farmor) ser till byggprojektet på 
Vätterstranden. I rosa - Julia och Thore i brunt.

Jonatan gör strandfynd. Pinnar, 
stockar, vasstrån, mm.

Jonatan och Thore - kusiner på uppdrag.

Joakim 34, med Joel.

Givetvis rockade jag sockorna i torsdags. Hade er än 60
par svarta trumpor men bara ett par vita. - Det räckte ju!