lördag 24 augusti 2024

Fortsätt njut av sommaren!

Än är det faktiskt sommar. Trots att regnmolnen har kämpat om utrymmet på himlen, sista veckan, - så är det faktiskt sommar än! På jobbet har man inställningen att är det utelek, så är det. Jag supportar detta. Det finns regnkläder! Jag har kvitterat in ännu fler vuxenpoäng, sista tiden. Har köpt nya tröjor och skjortor. Jag har ju minskat 2-3 storlekar i omfång, sedan nyår. Igår beställdes dessutom nya regnkläder och nya överdragsbyxor, till vinterns drabbningar. - Att jag redan nu planerar för vintern måste ju ge ett extra vuxenpoäng, eller? Inte för att jag räknar vuxenpoäng, - men härligt att min (normalt) stressade skalle kan varva ner och planera/njuta av att vara ute i god tid. 

Väntan på att få vidare hjälp med mitt sura knä är jobbigt. Jag har ju tid den 9 september. Fram tills dess har jag inget annat val än att bita ihop och stappla vidare. Vid detta besök kommer jag endast i bästa fall få remiss på en röntgentid. Sedan väntan och förhoppningsvis röntgen. Efter röntgen återkoppling till vårdcentralen och bedömning. Sedan hoppas jag på en artrosoperation i höger knä. Min supersvullna hälsena är ju också på höger ben. Den har man från sjukvården negligerat sedan juli månad 2023. Har fått tips om att laser ev kan jälpa med hälsenesvullnaden. Ska kolla vidare. Kanske lika bra att amputera hela benet. Det är ju inte mycket som är rätt i den högra skanken... (viktminskning, the rough way). 

Har idag (lördag) varit i Jönköping och hälsat på i Rådhusparken där man laddade för Prideparaden - 24. Jag är ju lite svag för satir och njuter att man hetsar lite mot pampar och "rövsittare" som strävar bakåt. Det fanns många plakat och banderoller som jag tog till mitt hjärta. Många deella krafter lägger ner så mycket tid och själ för något så självklart. Klart att jag supportar även detta. Det viktigaste är att alla har rätt till kärlek, oavsett kön, relion eller ursprung. That´s a statement! Ni som missar Pride i Jönköping idag är varmt välkomna till Nässjö den 14 september. Man kan ju inte bara leka med regnbågsflaggor, man måste ju besöka några second-hand-affärer också. Idag så handlades 2 ganska så enkla men varma tavlor för 38:- st. 3 nya lampskärmar för hela 50:- tillsammans... 

Även om jag är ganska så värdelös på det mesta- 
Så kan gubbafan odla solrosor iaf!

De Amerikanska blåbären är på gång. Lite ojämnt mogna än,
 men snart så. Synd att jag inte gillar blåbär,

Mer gurkor på gång.

Som sagt. Fler godsaker kommer. Bäst att köpa hem bubbel. 
Välkylt bubbel och nyfångad gurka smakar kanon, tillsammans!

Luktärtorna börjar åldras och övergå i mer lila. 
När de började blomma (juni) var dom ljusrosa.

Dagens fynd. 2 tavlor + 3 lampskärmar.
 126:- för hela kalaset.

En av dagens härliga skyltar.
Pride, Jkpg -24.

Rådhuset i Jönköping ser vackrare
 ut med en regnbågsflagga.

En vanlig, gråtrist gubbe.

Samma gubbe efter ett besök på Pride- 24 
i  Jönköping. Åtminstone mer färgrik!






torsdag 15 augusti 2024

Imorgon skulle Helena ha fyllt 60 år.

 Orättvist, åt hel-ete, osv är lätt att säga. Tyvärr så kommer ovälkomna sjukdomar, livsöden och annat objudet, ändå och hälsar på många, förr eller senare. Både jag och Helena fick ganska så tidigt i livet börja kämpa för vardagen. Utan insatsen med "ett hårt pannben", så rasade allt. Ekonomi, familjeliv, arbete, osv. Helt ok, - det är många som har det kämpigt och valet att lägga sig ner och vänta på döden, istället för att kämpa vidare, känns inte lockande. Visst är det jobbigt när man själv varit tvungen att kämpa för att existera, medan vissa människor i ens närhet kan skita i det mesta och ändå löser sig allt, för dom. Men som redan sagts, orättvist - JA! Ändå är det bara att böja ner huvudet och kämpa. Jag förväntar mig en klapp på axeln av Sankte Per när jag kommer dit: "Bra jobbat" hoppas jag att han säger. Säger varken han eller någon annan något så får väl tystnaden vara talande. 

Helena fick inte uppleva vare sig sin 59-årsdag eller morgondagens 60 år. Orättvist är ordet. När en så livskraftig person måste vika in hovarna i förtid, så känns mycket meningslöst. Dock är det ju så att alternativen är 2. Passivt acceptera orättvisan och sitta och vänta på döden, - eller kämpa på, vi som fortfarande lever och kan. Jag tycker att Helenas död gav oss (närstående), en chans att fortsätta våra liv. Om inte vi försöker, som fått chansen att leva vidare, vad f-n har då Helenas liv varit värt? 

Idag började skolan "på riktigt". Jag har varit med på frukosten för fritidsbarnen och sedan har jag varit med som stöd i en 2á klass. Skoj att vara igång! Nu ska jag bara hitta in i rollen som "dagtidare" på skolan. Förra terminen så var jag ju vikarie, när någon var sjuk. Denna termin är jag anställd som lärare i fritidshem. Så denna veckan har jag 3 morgonomsorger, med frukost och 1 stängning av skolan (fritids) 18,30. Att få ihop detta på en halvtidstjänst är ett mirakel, men det funkar ganska så bra, så här långt. Trivs riktigt bra med både barn och övrig personal. Mitt knä har fortfarande inte lossnat från kroppen! Smärta? - Nja, lite lagom. Men jag kan nästan gå utan att halta. Snittat över 11000 steg/dag denna veckan, än så länge. - Mot framtiden och vidare!

Helena 29/5 2021, Taberg. Imorgon 
skulle hon ha fyllt 60 år.

På Tabergs topp 29 maj 2021.

Så här skrev jag på fb, när farstukvisten ÄNTLIGEN fick 
en soffa, - lagom till Helenas 56-årsdag (16/8-2020). 
  Nu, redan? Planerade farstukvisten redan när huset
 köptes 1989. Skulle bygga en bänk direkt när 
jag byggde farstukvisten 1991, men... 
Igår började jag och slutförde även projektet: 
"Front side ass bench". Så 30 års planerande och 
2 timmars byggande, så var det klart. 
Ps, godkänd av madame H. ds.

Hade fikabesök i torsdags
eftermiddag av Elisabeth.
Mina solrosor är STORA!
(Det är Elisabeth i vita kjolen).

Ta-da! Dags för ännu ett hål i bältet.

Nu är jag anställd, på riktigt i Nässjö kommun.
Har fått en leasingdator.

Ser inte så mycket ut för världen, men 
satan så goda. - Egenodlad mangold.
Jag kallar dessa för mangold-dolmar.

Kycklingbröstfilé och kycklinglever med grönheter.
Yummie, yummie!

10 matlådor med vettig lunchmat.

"Bara" fjärde gången man fräser bort de nya
farthindren... Hur vore det att planera 
först, - bygga sen?

Vilda vill smaka husses asiatiska kycklinggryta.

Äppelträdet firar 5 år. - Första året med
 ordentligt med äpplen.

Lördagsmys: Kalkonschnitzel med paprikasås.
Tillagad i min nya maskin, se nedan.

Har köpt en airfryer. - Sent ska syndaren vakna...

Förvälld svamp, redo för vinterns nöjesmåltider.


fredag 9 augusti 2024

Första arbetsveckan HT-24, - blev kort...

Att vara tillbaka på arbetet efter semestern, kändes väldigt bra. Visst är det lite motigt att inse att årets semester redan har avslutats och verkligheten åter knackar på dörren. Men har man ett jobb man trivs med och bra kollegor, då går det bra. Tyvärr så gick arbetsstarten åt fanders redan i tisdagskväll. Mitt högra knä började vinkla ut från kroppen. Jo tack, det gjorde så ont att det svartnade för ögonen. Jag linkade hem de sista hundra meterna på kvällspromenaden med hundarna. Satte mig framför tv´n ch tog lite extra morfin. - Vilan funkade om jag var blickstill, medan morfinet var lika bortkastat som en hägring för en blind person... Jag hoppade på mina gamla kryckor till sängen, tog insomningstablett för att se om jag kunde somna och sova bort råvärken i knät. Lyckades somna, men vaknade efter 30 minuter med kramp i hela högerbenet. Lyckades hitta en avlastande ställning i fåtöljen framför tv´n. Satt där till jag behövde kissa. Då ville inte benet låta mig röra mig. Varken med eller utan belastning funkade höger knä. När jag klarat av toan så skulle jag ta mig ut i köket. råkar ställa mig lite på höger ben och knät vinklar ut i ca 30 grader, utanför kroppen. Trodde jag skulle svimma, då värken fick både tårkanal och svordomsreserven att öppnas. Insåg att jag måste söka hjälp. Tänkte vänta på att åka till vårdcentralen, när dom öppnar. Sen vet man ju inte hur länge det blir att vänta där. Dessutom så har dom ingen röntgen, jag kunde absolut inte köra bil i det skick jag var. - Så jag ringde 112 och fick en ambulanstransport. På akuten i Jönköping gick det sakta, men jag var på rätt plats. Anlände 05.10 och en AT-läkare kollade på benet vid 09. Jag fick röntga vid 10-tiden. Sedan var det väntan till 13.30 på ortopedläkare och AT-läkaren. Uttänjda ledband och en inflammation i knät var domen. Då röntgen gjordes på obelastat knä, så såg dom inte artrosens dagsläge. Så detta får jag diskutera med vårdcentralen när jag ska dit den 9 september. Tills dess ska jag försöka vara lite "lagom". Vilket inte är så lätt för mig. Efter ordentligt muskeltryck av läkaren och upptejpning/bandagering, så kom min äldste son, Jocke och körde hem pappa på sin sista semesterdag. Min underbara (underbästa?) vän Anita åkte hit före jobbet och rastade mina hundar och gav dom mat. Sedan åkte hennes (semestrande) son, Daniel hit och rastade hundflocken en sväng på förmiddagen (förlåt Daniel för att mina hundar skällde ut dig). Tack alla ni härliga människor, som hjälper mig när kroppen inte vill vara med.

I onsdags vilade jag och sov ifatt lite efter nattens och dagens bravader. Fixade nytt knäskydd/stöd i torsdags som har stödskenor, som stöder upp knät i sidled. Kunde inte hålla mig utan gick lite med kryckor för att hålla igång kroppen redan i onsdags. Så fick ihop 700 steg trots ett värkande knä. Igår  blev det 7600 steg, varav hälften med krycka och andra hälften med kryckan som ballast, utan att använda den. Så glad att knäskyddet funkar. Värken har nu landat på en 3-4 på värkskalan. I tisdagsnatt och onsdagens förmiddag var det 9-10 på skalan. Idag har jag "bara" hämtat lite svamp. "Kryckplockare av svamp" är väl nya titeln. Nu har ju himlen öppnat upp för störtfloder av regn, så det lockar inte så mycket att gå ut på promenad. - Hoppas det klarnar upp till kvällen, så jag kan mjukträna lite i kväll också. Jag SKA jobba på måndag igen! Ikväll blir det svamprensning och givetvis rensvin. 10 liter svamp = 10 glas vin, eller??? Nä, men 1 eller 2 glas kan det nog bli.

Krycka, korg och fynd av svamp. Här är jag
 2 meter från en grusväg, nära hemmet.
I år finns det gott om guld i skogen.

En STOR korg med godis.

Blek taggsvamp tv, kantareller th.

The gubbe på akuten.

Blommande solrosor är vackra - även i 
skymningen. 3,5 - 4 meter höga.

Luktärtor är ju en klassiker. 
Snygga och lättodlade.

 

söndag 4 augusti 2024

Semester del 8 --> Nu blir det vardag i 11 månader.

 Jag hade grymt hög ställda mål med min första "riktiga" semester på 6-års tid. Många av dessa infriades! Jag har stängt av så mycket (och njutit av ledigheten) att det känns som att jag idag (söndag), måste försöka starta "jobbhjärnan". Igår kväll kom Anita hit, så jag tvingade i henne lite mat och vin. "Arma kvinnor" ska man ju ta hand om... - För att vara tydlig. Anita är den av alla kvinnor jag mött i livet, som minst behöver stöd av en gubbjävel. Hon är en äkta, stark kvinna med skinn på näsan, om det behövs säga stopp. Min fina plan för kvällen föll redan på välkomstdrinken... Jag serverade en Bellini. En härlig sommardrink gjord på persika och prosecco. Nu blev det en kvarts väntan för min gäst innan jag fick fram den. (Hon får vara eld och hundvakt, medan jag leker i köket). - Smaken var dock ok. Sedan blev det förrätt: En toast med surimi, sallad (givetvis egenodlad), aioli och rostade padrones. Till detta dracks en välkyld Riesling. Sedan blev det dags för "den riktiga maten": Grillspjut (80 cm) på fläskkött, padrones, grillade cocktailtomater, grillad minpaprika, grillad (egenodlad) potatis, aioli, baconlindad chili-grillost samt en sallad som i sin helhet fångades i landet hos mig: plocksallad, salate rosso, mangold, salladslök och ruccola. Jag ÄLSKAR att hämta fräscha grönheter på landet, skölja, (laga vid behov) och äta. Odlingsromantiker är nog ännu en titel att skriva upp på visitkortet.  Plötsligt ropar mina grannar över staketet och bjöd oss på en bosnisk maträtt som var ny för oss, båda två. - Supergott! - Vilka sköna grannar man har. Lite prosecco råkade hitta ner i glasen. Sedan hade någon felavlad bonnläpp beställt regn... - På vår "fira-av-semestern-grill! Det var inte snyggt gjort. Som väl är så sitter ju min uteplats/grillplats samman med ett hus, så vi flyttade in i köket. - Ha, där fick du din jädra regn-beställare! Lite glass och en ny flaska vitt. Sedan blev det lite snacks och Anitas favorité: - Min egenodlade gurka. Hon njuter av den smakrika, ekologiska gurkan som jag drivit upp från frö. Hon är dock snäll och delar med sig några småbitar till hundarna...  - Jag får väl köpa en egen på Coop...

När Anita startade sin semester för 4 veckor sedan, så bjöd jag in henne på en "Äntligen-semester-grill". Sedan började hon jobba med sitt hus och hann inte njuta av semestern, så mycket. Då fick jag hit henne på en "mitt-i-semestern-grill". Igår blev det ju "fira-av-semestern-grill". Så vi har klarat av 3 grillningar på semestern, tillsammans, samt ett krogbesök med livemusik, efter en "pajad maträtt" hos henne innan. - Alltså en guddomligt god vegopaj med fetaost, äggstanning, soltorkade tomater och spenat. Ganska så bra gjort, tycker jag. 4 mattillfällen på 4 veckor, - vi sköter oss! Sedan har det blivit några kaffe-sittningar också. Jag har dessutom varit ute i Eksjö 2 gånger och träffat Maria på lunch. Jag bjöd in alla 7 barnen med respektive hit, till mig, på en försenad "Pingst-grill" i början av min semester. Tyvärr så var flera iväg på annat, men vi blev några som träffades. Så min första riktiga semester på många år har varit trevlig. Jag har dessutom varit mer social än jag har varit på många år. Även en AW (After Work) med arbetskollegorna har hunnits med. Jag har dessutom varit i Falkenberg och grattat Hampus, mitt bonusbarnbarn på 1-årskalas. Installerade en tvättmaskin hos Helenas mamma. Så nu har jag fått upp tempot. Ska försöka att vara hyfsat aktiv fortsatt i höst. 

Nu är allt det nedsågade huggit och klart. Blåsor i händerna och småsår, bjuder jag på. - Så mycket ljusare det har blivit på bakgården. Det finns mer som ska tas ner, men jag måste hela min kropp lite innan nästa omgång. Det finns en rejäl laddning 40-50 cm klabbar, som jag körde till Anita som inte är klyvda än, men det får torka lite först så ska jag jobba mig smal, - eller åtminstone, svett med yxa i hand senare i sommar/höst.... 

Förlåt mitt babbel om vikt, men jag är så stolt. - Mest över välbefinnandet, men även att det blir allt lättare att promenera 5 km i hyfsat tempo. Midjemåttet har minskat med sjuka 16 cm! Om jag ska nå mitt mål så måste jag antagligen träna hårdare och inkludera gymträning. Jag har på 7 månader kapat bort 15 kilo fläsk från min kropp. Endast genom bättre kost och rörelse. Jag äter varje dag fortfarande 2 lagade mål med mat. Inga bantningspulver eller fastor. Endast bra mat: Kyckling, fisk och mycket grönsaker har varit en nyckel för mig, så här långt. Enkelt, smidigt och gott! 

Start nyårsafton 2023:              122 kg   

Målvikt nyårsafton 2024         100 kg

Målvikt nyårsafton 2025           90 kg

Målvikt midsommar:               110 kg 

Invägd vikt midsommarafton: 109.7 kg

Invägning 4 augusti:                107 kg

Kan jag en fet, tröstätande, stillasittande gubbe gå ner 15 kilo på 7 månader - då är faktiskt allt möjligt! Det enda som krävs är motivation och lite "jävlar anamma". Nu i höst jobbar jag ju halvtid och ska försöka hitta en bra rytm mellan arbete och motion, för välbefinnande. trodde att jag skulle få svårt att hålla momentum under semestern, men icke: - 2,7 sedan midsommar. OCH NEJ!!! Jag ska inte bli ett streck. Jag är ju kraftigt byggd och har bestämt att absolut inte gå under 80 kg. Är man en nästan 60-årig gubbe så funkar det inte att gå ner halva sin vikt, för att hamna på ett bra BMI. Jag vill inte ha mängder av uttänjt skinn som fladdrar på kroppen. Övervikten som man burit stora delar av livet, sedan 90-talet, är en del av mig. Skillnaden är att jag tröståt kopiösa mängder under Helenas cancertid och även efter att hon gått bort. Gick upp ca 30 kilo, efter hennes cancerbesked (2018). Nu har jag börjat städa upp mitt liv. Det finns mycket att ta tag i - men vem har bråttom. Njut av de dagar som du får! 


Jobba på egen hand...

Jag köpte ju en ny kedjesåg. Det underlättade arbetet.
Någon får det varmt i vinter. Jag blev ju varm
av arbetet och ska försöka minnas denna 
värme när kylan kommer i vinter.
- Accumulera varma tankar.

Hmmm, det var kanske inte en bra ide att
fälla de STORA körsbärsträden. Det blir
mycket att hantera efteråt.

"The hairdressers car" är välfylld. Tänka att i min lilla "fjollbil"
får det plats 1½ kubikmeter ved... Denna veden ska jag
klyva hemma hos Anita i sensommar/höst.

Hårfrisörskebilen niger så fint med 1½ kubikmeter 
ved lastad överallt i hela bilen...

En eftermiddags klyvning och jag lättade 1.4 kg!
Nu hämtar ju vikten ifatt delvis igen.
Men attan vad jag svettades...

Tips från coachen: - Hur man lurar hem en 
intet ont anande kvinna på en grillkväll. 
Lite god dryck och en egenodlad gurka. 
Skicka bilden med frågan: - Grillning?
-Vilken kvinna kan säga nej till det?

Sista fredag på semestern så frågade jag mina följeslagare
om dom ville ha grillat. Som vanligt så svarade ingen
 men ingen sa heller nej. Så det blev grillning. 
Med Skittles, Trissan, Vilda och Alvina 
- en härlig fredagskväll i byhålan.

Jag och hundarna njöt av korv med bröd och tillbehör.
Vad slår egentligen korv med bröd å nån pilsner 
en skön sommarkväll. Hundarna fick dela på
 en korv med bröd och räksallad på.
Inga klagomål inkom!

Anita ville inte vara med på bild, 
men ibland är gubben snabb.
Obs! - gurkan.

Kvällen är slut. - Gurkan är slut. Peter är slut. 
Go´natt, bloggen är slut!

(På engelska: The evening is a slut, the cucumber is a slut, 
Peter is a slut. Good night, the blogg is a slut!)

Ber om ursäkt för min dåliga humor, men bjuder gärna på den, ändå.