söndag 26 maj 2024

Trevlig Mors dag - alla mammutar.

Mors dag. - Det känns konstigt att sätta blommor och tända ljus i minneslunden hos Helena. - Hon var ju en så levande själ, att ens tänka sig henne "olevande" är svårt. Jag var ju med till hennes sista andetag och vet hur verkligheten är. Men hon var ju en starkt levande energi, redan som människa - innan slutet. Så att "hälsa på" henne i minneslunden, känns bara konstigt. Dock har jag satt en bukett med syrener och tänt ett ljus. Mer för att det är brukligt, än att det är där hon är. Hon var så mycket större än askan efter henne som är spridd där, förmår att ge känslan av. 

World Thyroid Day (Världs-sköldkörtel-dagen) infaller den 25/5 varje år. Som symbol har man en blå halsduk. Jag fick 2011 stora problem med att jag mådde diffust dåligt. All energi försvann och jag orkade ingenting. - Depression, hjärtsvikt, fibromyalgi och utmattningssyndrom var några av sakera som läkarna gissade att allt berodde på. Slutligen kunde man ringa in att mina symtom berodde på en taskig funktion i sköldkörteln. När jag skulle undersökas av en specialist ett år efter sjukdomens start, så känner han på min hals och utbrister: "- Varför sa du inte att du har giftstruma?" - Hmmm, kanske för att jag inte visste om det... Jag får slutligen en operation och man avlägsnar hela sköldkörteln. Den är stenhård och helt igenkalkad. Operationen går fel och jag börjar blöda vid uppvaknandet och kväver nästan mig själv då halsen svullnar kraftigt. - Blir nedsövd och ligger i respirator i 3½ dygn. Man satte en andningsplugg akut i min hals och råkade då skära av nerverna till stämbanden. - Så äntligen höll jag käft! (Efter 6 månader var nästan rösten åter tillbaks). Bara för att jag kunde så fick jag även en liten hjärtinfarkt samtidigt som operationen i halsen... 

När labbet tittar på min avlägsnade (kalkmättade), sköldkörtel ser dom cellförändringar. - Med andra ord stor risk för cancer. Några dagar senare så kommer beskedet att det var godartade cellförändringar. De hormoner denna lilla körtel producerar behövs i varje cell i kroppen, och framför allt i våra viktiga organ som hjärta, hjärna, lungor. Tyvärr så har stora delar av vården en minimal kunskap om denna komplexa sjukdom. Många är de läkare som tror att den är lätt att behandla. Jag måste varje dag ta en medicin som heter Levaxin för att kompensera min avsaknade lilla 50 grams körtel. Medicinen gör tyvärr att man blir utmattad lätt. Det finns andra läkemedel utan denna biverkning, men de kostar flera 10 000-tals kronor i månaden och täcks inte av högkostnadsskyddet. Upplysning och utbildning behövs, verkligen!

Veckan som varit har förflutit på ett bra sätt. Arbetat och njutit lite på fritiden. Lagat för mycket mat, (som vanligt)... I tisdags var jag och Anita samt våra hanhundar Skittles och Alfons ute i skogen och letade kontroller (igen). - Jodå, vi både hittade alla och kom hem igen, efteråt. Nu har vi bara 1 eller 2 gånger kvar innan vi är klara med alla kontroller i byhålan. #hittaut.

Idag är jag och Skittles ute och hjälper till att samla in pengar till hundstallet. Det är hela helgen #Agriahundpromenad digitalt. Många går ju också i Stockholm en gemensam promenad. - Jag har som brukligt köpt en scarf till Skittles och han trivs som fisken i vattnet med att vara fin. För varje såld scarf och varje start som registreras under helgen, - skänker Agria djurförsäkring pengar till djurstallets verksamhet, att ta hand om hundar som saknar "rätt" hem.

Igår kväll blev det lite grilltajm, igen. Anita kom och hjälpte mig äta upp grillade högrevsburgare, med extra allt. Hon hade gjort en supersmarrig rabarberpaj till efterrätt. Givetvis råkade det smakas av både en sommardrink och lite vitt vin. - Så vi var både mätta och nöjda, efteråt. Den STORA grejen var dock att vi åt av min egenodlade: plocksallad, mangold och babyspenat! I maj! Normala år brukar man ju kunna skörda först vid midsommar. Detta var första avsmakningen av vad mina gröna fingrar lyckas få fram i landen, detta år.

Tänt ljus och satt en syrenbukett i minneslunden.
Det är bara det att Helena är ju inte där. 
Hennes minne är överallt!

Finstämd och lugn plats i Forserums minneslund.

Lite nya blommor hos mamma och pappa.
20 år sedan dom gick bort.

Mormor och morfars grav i Huskvarna 
fick lite nya blommor också.

Skittles blir lycklig när Anita och (hans son),
Alfons (Atle) kommer tillbaka efter lite
olika vägval i skogen.

Gjorde en fisksoppa i fredags som blev så 
ljuvligt god. - Mer fisk åt folket!

Handlade lite på Lidl i Huskvarna i lördags.
Hittade dessa vackra regnbågar för 119 kronor.
Det var inget att tveka på. 

Fisk, grönsaker, vin och lite ost.
Jag handlar annorlunda numer.

Beviset: I lördags grillade vi högrevsburgare
med ett flertal tillbehör. Egenodlad sallad, 
spenat och mangold stod högt upp på listan.

Som vanligt så har Anita knät fullt av hundar. 
Här är det Alvina i botten och Vilda på topp.

Tisdagens matlådefix genererade i falukorv med 
makaroner, korv stroganoff med ris, kycklingfilé
med ris/rostade grönheter.

Dagens matlådefix blev kycklingben, kycklingfilé
 och diverse olika komponeringar av detta. Allt 
från färsk bandpasta med basilikapesto till
ris & kyckling med curry och cocosmjölkssås.
Förutsättningarna för nästa vecka ser bra ut!

Skittles på Agrias hundpromenad.

Min humor är kanske inte alltid lätt att förstå.
Skrev ner mina uppgifter på "ko-tavlan".
- Muuu på er!!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar