måndag 27 februari 2023

I backspegeln 2012.

I morse så kom det upp lite foton från en aktiv tid, i flödet på facebook. Helena var ju högt utbildad inom media, film och manusförfattande. Hon gick på Sveriges enda helt inriktade högstoleutbildning mot film och manusförfattande i Falun, när vi träffades 2006. Jag stal henne till småland, - direkt efter att studierna var klara. Att en av grenarna på vårt företag (Duo Dito handelsbolag) var skrivande, film och manusutveckling var alltså ganska så givet. Vi hade också design, ritningar i 3D, prototyper som en gren. Sedan en gren där vi spelade och sjöng och gjorde uppdragssaker inom film, musik och presentationer i "Duo Dito rocktrubadurerna". Företaget var alltså verkligen "vi". Så som omväxling hamnar vi i "memory lane" idag. När sådant dyker upp i mitt huvud så blir jag påmind om att vårt liv tillsammans varit så mycket mer än "bara" ett äktenskap. "VI" levde ju företaget, stunderna på scener och föreläsningar framför folk, tillsammans. Bredden och satsningarna på "allt" är nu efteråt svårt att förstå, hur vi vågade göra. 2 medelålders människor som bara gasar. 

Nu reser vi tillbaka till 2012. Helena jobbade stenhårt med att starta upp Bokeri.se. - En portal för bokfolk. Både för författare och läsare. Tanken var att man både kunde annonsera sina böcker, förmedla tjänster och kontakter. Läsarna kom nära författarna och sidan drevs
 givetvis idéellt av Helena. Samtidigt drev hon vårt förlag: Duo Dito förlag, via vårt handelsbolag. Jag och sönerna gjorde en hårdsatsning på lokalerna på övervåningen i huset, direkt efter att Herr Tomten varit här 2011. Tak, väggar och golv las i tillbygget samt renovering av "mellanrummet". Allt på kvällarna, efter heltidsarbetet på husvagnsfabriken. Jag hade ju "bara" haft 2 hjärtinfarkter vid denna tiden... Satsningen innebar även att "wanna-be-författare" kunde komma med sitt manus och finslipa på det, - tillsammans med Helena. Det fanns toa, dusch, säng, datorer och en lugn miljö och man kunde få stöd av Helena, i samma lokaler. Hur orkade vi? Samtidigt hade vi 3-4 arbetande hundar, 7 barn mellan 17-24 år. 

Så här skrev vi då (2012-02-26) på Bokerisidan: 

För att inviga Duo Dito Förlags och Bokeri.se:s nya lokaler (övervåningen på vårt om- och tillbyggda hus) bjöd vi in till Bokeriparty. Drygt 20 personer kom och vi hade en supertrevlig eftermiddag med cider, tilltugg och MASSOR med bokprat!

Våra egna, nya utgivningar längs bak och Bokeributikens 
böcker framför. Bokeributikens böcker säljer vi för egenutgivna
författare. Tillsammans för att synas mer i flödet!

Desirée, Eva och Annika  är alla författare, boende i 
närområdet och ville vara närvarande på invigningen.

2 av systrarna sisters. Peters dotter Ida och Helenas 
dotter Bina, i snygg pose i Duo Dito rummet.

Helena Dahlstrand och Helene diskuterar böcker.

Annika, Kristina, Therese, Ann, mfl.

Ingången till "nya" Bokeri/Duo Dito förlag.
 Innanför denna dörr skapas böcker.

Den 26/2 - 2012 så invigdes Bokeri.se och Duo Ditos nya
 lokaler. Bokerirummet har fått ett stort ekbord under det
 runda fönstret samt en passande tapet. Duo Ditorummet 
har sittmöbler, toa, dusch och arbetsplatser. 
Både iMac och PC-arbetsplatser finns. 

---...---...---

Ibland blir det påtagligt varför all min energi och kraft känns så avlägsen, idag. Blåste jag bort allt tidigare i livet? Det var faktiskt väldigt kul att göra böcker och hjälpa fram nya författare längs vägen till publicering. Problemet var att Helena och jag alltid var på tok för stora idéalister. Vi gjorde oerhört mycket arbete utan betalning. Givetvis fanns det hur mycket arbete som helst. - När det är gratis! När sjukdomarna flyttade in så gick det inte längre att satsa den lilla energin vi hade på att hjälpa andra. Så efter några år med 70 - 80 timmars veckor och en lönecheck på totalt ca 10 timmar i veckan, orkade varken våra kroppar eller vår ekonomi mer. Idag är både Bokeri-namnet tagit av andra. - Likaså Duo Dito.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar