fredag 19 november 2021

20 dagar på sträckbänken...

Dagens blogg blir delvis en fortsättning på bloggen från den 1 november:   https://ettfonstermothimlen.blogspot.com/2021/11/i-vantans-tider.html  

Jag skriver lite här efterhand som vi väntar på resultatet. 20 dagars väntan på vår ev framtid eller dödsdom. Jo det är faktiskt så illa det är. Hur f-n ska man kunna våga lita på att vi får en framtid tillsammans? 30 oktober är startdagen och resultatdagen den 19 november.

Helena fick ju kallelse till röntgen, (efter lite påstötningar) den 30 oktober. Redan då var anspänningen hög över tänkbara resultat och utfall. Hon är tröttare och tröttare över tid, samt har alltmer värk i olika delar av kroppen. Främst beror detta på att hennes skelett är så skört att hon skadar revben t ex, när hon hostar. Hennes bäcken är mer och mer instabilt. Så helt klart är det en "progress". Denna är dock väntad - men oönskad. Det vi hoppas på är att progressen, eller utvecklingen av sjukdomen, inte är så stor. 

---...---...---

Helena har hittills haft följande bromsmediciner: 

  • 1 hormonbromsare (letrozol + ibrance). 16 aug 2018 - apr 2020.
  • 2 receptorsstörare, (faslodex).  Apr 2020 - feb 2021
  • 3 cellgift i tablettform, (capecitabine). Feb 2021 - maj 2021.
  • 4 cellgift i droppform. Maj 2021 - aug 2021.
  • 5 hormonbroms, (tamoxifen). Aug2021 - fortf. 
Man brukar säga att det finns 4 eller 5 steg med bromsmedicin vid just dessa cancersorter som Helena har. Om man då tittar på antal olika bromsmediciner som Helena nu har använt så är matematiken given, men otäck. Då de ofta (alltid) slutar verka efter ett tag så är hela detta skeéndet väntat, - tyvärr. Vi hoppas givetvis  på det för stunden aktuella bromsmedikamentet, men vet att inom en okänd tidsram är det "förkylt" även med detta. Utan att måla "hin håle" på dörren så är det jobbigt att vänta på det besked vi ska ta emot den 19 november hos onkologen i Jönköping. - Heaven or hell?

---...---...---

De 20 dagar vi vandrat och väntat sedan röntgen, kollat förjäves efter remissvar från röntgen på "1177.se", funderat och diskuterat, - är något jag inte unnar något människa. helena bad om att få se ALLT i anteckningarna på1177. Plötsligt så syns ingenting längre av det vesäntliga. Beror det på en ny läkare? Är det för att det är en STOR tillväxt? Det är som Ni kanske förstår inte en väntan som när ett barn väntar på tomten. Utan det är insatser som är de högsta möjliga. Spelar man rysk roulette så har man ju 1 kula i en revolver, men 5 tomma i revolvertrumman. Just nu är frågan om inte rysk roulette vore bättre än chanserna Helena har att medicinen fungerar eller att få ny bromsmedicin. Man inser att allvaret kryper på då 5 chanser av 6 känns som hyfsat goda odds...

---...---...---

Ett utdrag ur min almanacka:

30 okt - röntgen inför avstämning. Kaskad-kräks många gånger på kvällen. 

31 okt - kan bara äta lite yoghurt på hela dagen.

2 nov - ryggvärk vid bröstkota 10, - Jävla lång väntan...

4 nov - fortfarande stel, öm och svullen/spänd i bröstrygg. Inget på 1177 än.

5 nov - Helena vill inte kolla själv på 1177 då hon är "säker" på resultatet... Jag kommer kolla varje dag. utflykt t Jönköping/Huskvarna. H knäckte revben när hon skulle in i bilen efter Max-besök.

7 nov - fortf inget på 1177, - lååååång väntan!   Riktigt ont i revbenet!

11nov - prover H inför läkarbesök den 19´de.  Börjar få urinträngningar.

13 nov - Värre med urinen, har svårt att kissa + doftar skunk...

14 nov - fars dags fika. Ida&Alex + Johan å Thore här. Mysigt. H orkade "bara" 10 min. - Inget skrivet än på 1177.  Urinträngningar värre - H vill vänta med att söka t 19´de.

16 nov - Inget nytt på 1177. H kämpar på men är trött å har ont. 

17 nov - H tele med kurator på Ryhov, - Bra! Tror fan inte att vi kommer att få någon förvarning på 1177, innan besöket den 19´de... Något mindre trängningar, med urinen, - men luktar inte hallon!

18 nov - Mer å mer kramp å anspänning i lägre magtrakten men även mer å mer mot rygg också. Njurar? Urinblåsa? Ländkotor? Kvinnoavdelningen? Fortfarande inget på 1177.

19 nov - H sovit dåligt. - Dels anspänningen inför dagens besök och avstämning, dels värken i nedre nage/rygg. Packar med en "sova-borta-väska" + "medicinlåda, inkl insulin", bara uti-fall-om-att, då det finns chans att hon blir inlagd igen. Tog ett "morgon-urin-prov" så får vi se om läkaren vill kolla av det. Ganska så säker på att hon har urinvägs-infektion eller inflamation.

19 nov kl 10.45 - Avstämning med läkaren efter 3 månadrs behandling. 

  • Ingen synlig tillväxt!
  • Provsvar: blodvärden ok över hela linjen.
  • Penicillin mot urinvägsinf.
  • Östrogenbehandling startas med tabletter, för att söka motverka framtida besvär.
  • Hon fick följa med hem och vi "firade" med en lunchpizza.

Det får bli ett glädjeskutt (endast visuellt) efter dagens möte.

Paprikaplantorna börjar sloka, 
precis som jag också har gjort över tid...

Några små bevis på min paprikaodling.

2 kommentarer:

  1. Kära vänner, så tacksam att få ta del av ert liv tillsammans - och just nu så himla glad! Ni behövde verkligen få ett positivt besked! Varm kram till er båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Margareta. Ibland är väntan lång men när beskedet är bättre än väntat så får man starta om: - Tillsammans. Ha det bra!

      Radera