tisdag 14 juli 2020

Tro, hopp, kärlek - Liv, kraft, hopp

Tro, Hopp och Kärlek var ju de tre ord som ofta fanns skrivna på biblar och psalmböckernas sidor i skolan. Samtidigt så var det ganska så vanligt att sjömän hade just "Tro, Hopp, Kärlek" intatuerat på kroppen. Innebörden i dessa ord är stark - om man vågar se helheten i budskapet. Tron är ju ganska så given. Den är inriktad väldigt mycket åt Gud. Hopp - är det man vill ska göra det möjligt att få/lyckas med att få, möjligheter till ett vettigt liv. Kärlek är ju inte bara att slippa vara ensam. Att få vara nära någon man bryr sig om och som bryr sig om dig.


För Helena är ju tron väldigt viktig. Hon har haft en stark gudstro sedan tonåren. När hon skulle konfirmeras så hade hon många frågor och funderingar. Helenas pappa var nog orolig mer än en gång när Helena hade kontakt med sin faster. (Helenas faster är nunna i Vadstena). Oron gällde nog främst att hans dotter skulle fastna i "kyrkans grepp". Att hon inte skulle använda sina förmågor för att bli etablerad och berömd för sina kunskaper, utan välja Gud före karriären. Direkt efter konfirmationen så var hon med i kyrkans ungdom och hjälpte till med andras konfirmationer. Hon jobbade som volontär med sång och musik i Västerås stift under några år. Hon var församlingsassistent under några år också i Söderbärke, Dalarna. Fortfarande finns Helenas tro, lika stark som alltid, i första rummet.

Hopp är givetvis olika vid olika tider i livet. När man var vid god vigör och orkade med "allt", så var ju hoppet om något, det som drev på. När jag idag ser ordet hopp så handlar det istället om förhoppningar: - Tänk om man kunde vinna lite pengar så man kunde betala skulder. - Har vi lite tur med Helenas medicin så kan vi kanske få ännu en sommar tillsammans. Så just hoppet är väldigt förändrat i den situation som vi befinner oss i.

Kärlek. Jag har ju tidigare kåserat om just kärlek som en sammanslagning av de två orden kär och lek. Nästan alla har ju upplevt en stark förälskelse, just när tiden verkar upphöra att existera och kär är ett litet ord för att beskriva den lyckostorm man känner inombords. Just den känslan betecknar ordet kär för mig. Lägg därtill ordet lek. Lek är något man vill, det är lättsamt, det är livgivande.      Så för mig är ordet kärlek två olika saker: 1 - Att få vara med de/den man vill och inte kan vara utan. 2 - Ett ord för den kära leken... Alltså all närhet i harmoni med den man är nära på alla sätt. Som jag skrev till sonen Stefan när han gifte sig med sin Linda: "Kärlek är allt! Låt den Kära Leken vara nyckeln till Er Kärlek". Där verkligheten nu trycker oss mot väggen så är inte alltid leken så tongivande - Utan kär+kamp säger mer. Det är ett val att välja kärlek när leken är tung.

LIV, KRAFT och HOPP

Där vi nu är, med sjukdomar och förbannelser som motarbetar oss så känns andra ord än just de gamla slitna tro, hopp, kärlek mer aktuella. Liv, Kraft och Hopp beskriver nog mer vår vardag. Liv är ju ett kontroversiellt ord att ta i sin mun när man pratar om cancer. Men vågar man inte Leva så har man ju ändå inget Liv. Alltså är ordet Liv en symbol för att vi finns och vi sprattlar lite än. Kraft handlar dels om viljan som kan göra mer än man egentligen orkar. Dels så handlar det om den energi man har. Hur man än försöker så finns bara en viss mängd energi. Så ordet Hopp är som jag skrev ovan mest bara en förhoppning om att vi kan få fortsätta resan ännu ett tag. Men det beror ju alltid på att det måste ske med en viss nivå. Helena har uttryckligen sagt att hon inte vill ligga i en maskin som håller liv i henne. - Utan värde - Inget Liv.

Plockade en ros från min farfars fars gamla
 rosbuske till Madame.

Årets projekt är snart klart. Ett utedäck där Madame
 kan rulla ut själv med Rullen eller Drullen.

Vi hann nästan möblera innan hundarna intog utedäcket...

Nu hoppas vi givetvis att vi fortsatt ska få mer tid, vettig nivå och livfulla dagar med hopp om att kraften räcker till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar