onsdag 29 juli 2020

Stopp, broms och kärringtand!

Så var det dags för nya väntrum att bese. Ny oro att brottas med och ny värk för Helena. Denna resan med cancer som "reskompis" är iaf svår att förutsäga hur det ska bli. Helenas tänder har börjat rasa, till stor del som en följd av att hon fått skelettstärkande dropp (zometa). För att undvika att cancerpatienter får utarmning av skelett (speciellt i ryggen i Helenas fall) så ger man skelettstärkande dropp. Givetvis är det viktigt att skelettet håller hela livet och inte minst, behandlingen igenom. Som väl är har hon fått 14 eller 15 doser med dropp så hon har ordentligt med "stärkare" i skelettet, nu.

Hon fick för några månader sen en visdomstand som krånglade. Strax därefter började även framtänderna i underkäken strula. Då konstaterades att hon hade tandlossning på nedre framtänderna och käknekros under/jämte visdomstanden i överkäken. Visdomstanden fick flytta ut från hennes mun och framtänderna limmades ihop tillfälligt. Tandläkaren skrapade då bort så mycket han kunde av det skadade skelettet i käken. Käknekros har även ett annat namn som tydligare säger vad det är - bendöd i käken. Skelettet blir mjukt och inflamationer kommer och går. Dock är detta kroniskt så hon kommer inte att bli frisk från detta.

Dock är det ganska så fantastiskt att bo i ett land som Sverige. Helena ringde in till Käkkirurgen vid 08.30 i morse. Vi fick tid kl 11.40. Efter en undersökning så ville tandläkaren ha mer underlag så hon fick en 3D-röntgen vid kl 13.40 på käkkirurgen. Kl 15.00 träffade hon tandläkare och käkkirurg och planerade ingreppet. Nu blir det operation på måndag. Minst en framtand i underkäken ska dras ut och några delar av överkäken måste opereras för att försöka få bort så mycket "mjukt" skadat skelett som möjligt. Så skönt att nedmonteringen av välfärden inte fått gehör vad gäller allt, - ännu.

Dagens reflektion är inte ny men avdammad och väldigt aktuell. Att få spridd bröstcancer är en dödsdom. Dock räknar man knappast med att en medicin som hjälper dig kämpa mot cancerns förstörande av skelettet ska orsaka att dina tänder ramlar ut. Eller att du ska drabbas av den otäcka åkomman käkbensdöd. Dock är dessa problem mindre än att skelettet i ryggen "äts" upp av alla metastaser. Så fortfarande var det rätt att ta skelettstärkare.

OBS - Min humor är lite grov! Min kärring med 
ömma tänder - bland många kärringtänder (blommorna).

Det blev en oplanerad MAX-lunch idag. Vi valde att inta våra 
hamburgare vid Vätterns strand (Liljeholmen, Jönköping). 
Klart man ska njuta lite - även om det är en strulig dag.



2 kommentarer:

  1. Jättefin bild på dig Helena - och galghumor kallas det visst, ibland är sådant förlösande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är väl inte direkt blyga. I början av cancerresan så gömde vi (jag) oss/(mig) lite bakom galghumor. Nu ploppar det upp nån gång emellanåt.

      Radera