tisdag 8 juni 2021

Sommar i cancerlandet

 Värk i båda sidorna av bröstryggen, har Helena haft i omgångar. Vi pratar om sidorna, strax under bysten. För att vara riktigt tydlig - Där BH´bandet brukar sitta. Igår var det dags för cellgift i droppform igen. Kortisontabletter + illamåendehämmare före och kortison i 3 dagar efter. Att urinen är klarröd efter cellgifteriet får man kanske vänja sig vid, men nog ser det giftigt ut... Specialistsköterskan tvingade i Helena extra morfin då hon har så hög värk. Sedan hämtade hon också en läkare som konstaterade att Helena har ett revbensbrott på vardera sidan av bröstryggen. Det kanske inte är så konstigt att hon skriker till varje gång hon sätter sig/sträcker sig eller ändrar ställning i stolen/sängen. 

Lite rast och vila vid Hyltena. Rullstolsanpassad fikabänk.

Helena ser vidderna från Tabergtoppen.

Rent allmänt kan jag säga att Helena är piggare, har mer luktkänsla och mer smaklökar i funktion igen. Hon är dock konstant illamående men uppskattar "rena" smaker. - Grytor och blandningar: - Vik hädan! Nu blir det var sak för sig på tallriken. Som jag brukar säga: "- Cleant, lättspytt och närande". Egentligen ska nog lättspytt bytas ut mor lättätit, men hur skoj blir det då? 

En måltid i Helenas smak. Var sak för sig.

Tänk ändå va förskonad man är innan man får en nära anhörig som är cancersjuk. Jag har varit en kaxig skitunge - även upp i vuxen ålder. När man samtalade med någon om cancer innan Helena drabbades, så hävde jag ofta ur mig fraser som: - Om jag får cancer får dom kapa bort skiten, (tumören) och sen kämpar jag mig tillbaka. "- Det handlar bara om att ha ett mål att bli frisk och kämpa satan"... Usch så naivt! Det hade varit bekvämt att få fortsätta leva i den illusionen att allt löser sig, med hjälp av kämpaglöd och operationer. Tyvärr är verkligheten så mycket mer brutal: 

  • Helena har strålats för värklättnad 4 gånger. 
  • Hon har knäckt ett flertal revben av hosta, lägga sig på röntgenbritsar, mm. 
  • Fått dra ut 11 friska tänder pga käkbensnekros orsakad av skelettstärkar-medicin. 
  • Tappat håret, ögonbryn och övrig kroppsbehåring.
  • Instabilitet i bäcken/höfter pga metastasansamlingar i skelettet, så det är rullstol som gäller.
  • Mer eller mindre (ofta mer) dagligt illamående.
  • Benskörhet trots ett drygt års skelettstärkardropp (1 gång/månad).
  • Då cellgifterna gör att man inte bör få för mycket sol på sig så blir det att se på solen på avstånd.

Energivalpen. Vår 13-veckors valp, Idun.
Allt från kel och mys till hets och bus, är vardag nu. 



2 kommentarer:

  1. Tack för perspektivet - fint att ni har Idun- Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idun får oss att vara "här och nu". Det finns fördelar med sommaren - se dig dock för var du sätter dig... Sommarkramar.

      Radera