fredag 1 januari 2021

Nytt år - Nya möjligheter.

 Sammanfattning 2020. Antal inlägg i, Ett-fönster-mot-himlen-bloggen: 35. Antal inlägg i, Geishamors Kennel: 47 st. Antal nya barnbarn under 2020: 1, (Jonatan, min dotter Anna, som fick sitt andra barn). Antal nya hundar: - Inga i flocken men Fiorella fick sin första kull.


Nu är det bekräftat.  
- Jag har tomtar på loftet!

För första gången någonsin ska jag publicera samma skrivning både på kennelbloggen och på "att leva med cancer"-bloggen. 

Vårt 2020 började med att jag (Peter) började arbetsträna på coop i byn. - Oerhört nyttigt att bryta isoleringen från arbetslivet, som en lång sjukskrivning innebär. Tyvärr blev jag hemförlovad pga covid-19. Försäkringskassan vågade inte ha en hjärtsjuk gubbe arbetstränande bland kunderna på coop. Jag ska dock antagligen tillbaka när jag fått vaccin - eller covid-19 smittan är mindre risk att få.

Fikakullen föddes redan 12 januari - 20. 4 små härliga valpar. Mamma är Fiorella och pappa är Skittles. Det var första valparna för dom bägge. 

Fiorella visar brösten för sina 
valpar, men de bara sover...

När covid-19 eller corona, som det även kallas, bröt ut blev det ganska så omgående ett tryck efter valpar på marknaden. - Folk var mer hemma och insåg antagligen att en fyrfotad kompis kunde vara lämpligt att satsa på. Vi valde att vänta med avlandet. Vi var osäkra på hur läget skulle se ut bara någon månad bort, så vi avvaktade. Nu har vi däremot avlat. Alvina och Skittles har fått "vara tillsammans". Hitintills så har de hängt 2 gånger - ev kommer de att få träffas ikväll eller imorgon igen. Om det tar sig så kommer valparna i skiftet februari/mars och är då säljklara i slutet av april - 21.

Helenas hälsa har varit förvånansvärt stabil under året. Det blev lite "fladder" när hennes hormonbromsande medicin slutade fungera och det poppade upp nya metastaser och spreds än mer i hennes skelett. Som väl är så kunde man sätta in en annan medicin (faslodex) om gör att receptorerna (mottagarna) av kvinnligt könshormon - INTE tar emot det. Så från att den gamla hormonbromsande medicinen tagit bort allt kvinnligt könshormon, så är det nu frisläppt - men mottagarna är "spärrade". Hennes värk är hysterisk i vissa omgångar. Hon har nu stående dos på 4 g Panodil /dygn + 60 mg morfin /dygn. När det är riktigt illa så har vi ytterligare "snabb"-morfin att sätta in tillfälligt. Antagligen måste vi redan i jan -21 öka depå-morfinet. Helenas tänder har under året försämrats kraftigt, pga att hon fick skelettstärkande medicin under ett drygt år. Denna har gett henne inte bara starkare skelett - utan även käkbensnekros. Man har pga detta fått dra ut många av hennes tänder - som egentligen var friska men benet under är sjukt... Januari -21 är det åter dags att stämma av med MR hur utbredningen ser ut av metastaser och om medicinen fungerar. 

Nu är jag ingen botaniker, men är Helena hos käkkirurgen
och det utanför växer Kärringtand, så...

Under hela december -20 har vi dessutom blivit med en Ragdoll-katt. Det är svärmors som hon pga sjukdom har svårt att kunna ha kvar. Trevligt men inte riktigt vår melodi - då Helena är allergisk. - Om hon håller katten borta från ansiktet så funkar det hyfsat, men är hyfsat nog?

Idag är det dag 912 sedan vi fick beskedet att Helena hade fullt av metastaser i ryggen. Att hon hade spridd bröstcancer upptäcktes först 1½ månad senare - Just på hennes 54-årsdag. Inte nog med att man får första kallelsen någonsin till Onkologmottagningen på Ryhov, Jönköping på sin födelsedag. Budskapet är: "- Du har spridd, obotlig cancer och går från och med idag på palliativ vård. Det går inte att göra annat än att försöka fördröja förloppet". 

Jag (Peter) har gått 2 kurser med Skittles under vår och tidig höst. Först gick vi en "unghundskurs" och sen blev det en "aktiveringskurs". Skillnaden på hund efter lite kursande är enorm. Han tyr sig mycket mer till mig och är mycket mer stabil efter dessa kurser. Gå kurs! - Ok, - Skaffa en hund först. - Gå sen kurs...

Flocken testar det nya trädäcket. Det verkar vara ok.

Vi flyttade Helenas mamma till en seniorlägenhet i byn, från att hon tidigare bott på andra våningen i en vanlig 2´a. Barnen Johan, Stefan och Ida med respektive bar och slet en hel dag - Sen var hennes möbler och saker åter under tak. 

Vår första hund efter att vi slagit ihop våra familjer - Atreyu, en portugisisk vattenhund, somnade in i juli. Han var startskottet för vårt gemensamma hundintresse. Både jag och Helena har ju tidigare haft hundar men just första gemensamma hunden är lite speciell. Han blev 13 år.

Atreyu - Bästa hane i freestyle-klippning på Rasspecialen-2009.

I augusti så rymde jag och Helena iväg på spa. - Denna gång blev det Hooks herrgård i närbelägna Hok, som gästades. Vi fick presentkort av Helenas barn i julklapp, och "redan" i augusti utnyttjade vi det...

Spa-klädsel, superweekend på Hooks Herrgård.

Skittles blev pappa till en kull den 23/12-20. Det är Alvinas syster Fanny (Geishamors Prinsessan Tuvstarr) som fått valpar. Det är Niperix kennel i Västerås, (Ann-Britt Götesson). 

Hur framtiden ser ut för oss är svår att sia om. Dock vet vi att vi måste utnyttja de möjligheter vi får. Vad som än händer så ska vi i backspegeln se att vi iaf försökte. Jag brukade säga att "-man inte ska dö nyfiken". Nu har jag reviderat detta efter alla våra "resor" med sjukdomar "- Man ska försöka göra det mesta och bästa av varje dag". 

Med hundarna siktar vi nu på en liten kull i slutet februari/början på mars. I övrigt så finns inget bestämt i nuläget. Om ork och ekonomi tillåter så kommer jag nog att gå kurs i år igen, med någon av hundarna. Våra Chinese Crested fryser för mycket för att kursa på vintern/sen-hösten. Så lite vårsol, sommarvärme och grönt gräs - Då är vi på gång igen.

Ett riktigt gott nytt år från oss

Vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar