onsdag 12 maj 2021

Tack Sverige för den fantastiska vården.

 Det är mycket nu...  Provtagningar, operationer, tandprotes-tillverkning, ultraljud av hjärtat och "bladder" på urinblåsan samt urinprov. + Tillfällig flytt för dottern till kortis. Mycket på gång? - Jo och tack för detta. - Dessutom skedde allt detta på 3 dagar! Förstå mig rätt, - Jag är oerhört tacksam för den underbara vård som Helena får. Men när allt händer samtidigt så är det svårt att hänga med i svängarna. I måndags så startade vi med inoperation av en venport kl 07.30 på dagkirurgen, Ryhov. Hon behöver denna så man kan ge cellgiftsdropp direkt in i en ven med lite storlek. Direkt efter detta besök på dagvården, onkologen, Ryhov för urinprov och test med "bladder" - hur mycket urin som finns kvar efter tömning. Lite vila för att åter vara inne på klin-fys, Ryhov, och ultraljuda hjärtat. Man vill veta att hjärtat mår ok innan man sätter den starkaste av cellgifterna. Om hjärtat har någon liten defekt eller inte vill prestera på topp så blir det ett lite "snällare" cellgift. I tisdags så var det dags att ligga 2½ timme i tandläkarstolen, för Helena. Man började prova in en protes för alla tänder hon varit tvungen att dra ut pga käkbensnekrosen. (Som plåster på såren, för att ha legat i tandläkarstolen i 2½ timme, så blev det en ny mobiltelefon åt H efter avklarad undersökning). Idag fick H ett samtal att det var dags för en penicillinkur för att driva ut urinvägsinfektionen. Hon har dessutom fått starta upp en ny insulinsort för att försöka få ner värdet som flaggar högt varje dag, främst på morgonen. Hennes fastevärde har glidit iväg efterhand, till 17 - 20 nästan varje morgon. Nu med ytterligare en insulinspruta på morgonen så har hon 11 - 15 på morgonen. Vi ska höja den var tredje dag för att hitta balans, så värdet blir under 10 på morgonen. Idag har vi besökt dottern på kortis - Så bra att hon kan få lite miljöombyte när det blir för jobbigt med alla krav och måsten. 

Då håret blivit glesare och glesare av cellgifts-
tabletterna, så fick jag agera frisör idag. 
"Rubb&Stubb".

Jag leker med blommor och plantor - dels för att det är härligt med det som växer, men mycket för att jag får stänga av huvudet och "bara" vara i nu´et... Mitt nya motto: - Jordiga fingrar ger gröna växter!  Börjar mer och mer förstå min far som jämt låg med baken i vädret och rensade eller flyttade blommor och buskar hit och dit... - Han hade nog varit lite stolt om han sett sin odåga till son idag, - han som bara lekte med motorcyklar, Amerikanare eller folkrace och trimmade motorer, medan han levde. 

Helenas flock och lilla jag äter grisgott Linderösvin.

Redan på måndag ska vi in och ge första dosen med cellgift i den nyinsatta venporten. Idag hade man möte på onkologen, Ryhov där man bl a diskuterade vilket cellgift som passar Helena bäst. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att det kommer att fungera. Jag ska få min andra dos med coronavaccin, på tisdag. - SÅ SKÖNT. Helena ska till tandläkaren igen nästa vecka och även till distriktsläkaren för att försöka få balans på insulinet. 

Venporten sitter precis under huden. 
Knappast skönjbar om man inte vet om den.

I helgen hade vi lite besök av Helenas "telningar". Stefan och Linda kom från Falkenberg och sov över i sin husbil. Dom hade med nystyckat Linderösvin. Dels till vår frys men även till lördagsmiddagen. Vi ugnsgrillade svinet och det var grisgott! Dom har ju några Linderösvin och smaken på egenuppfött är nåt helt annat än det man handlar i butik. Så trevligt att få samla barnen igen efter ett isolerat coronaår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar