söndag 14 mars 2021

Hundar & kampen mot värken.

 Idag är jag lat. Jag skrev precis i vår andra blogg: http://geishamor.blogspot.com/      Där fastnade jag lite i tanken att vi faktiskt "vågat" föda fram 5 kullar på mindre än 3 år - Trots att Helena har gått på palliativ vård under denna tidsperiod. Så Ni som läser bägge bloggarna får här, initialt, lite repris: 

Tänk att det redan är 2 år sedan som Alvina hade sin förra kull. För mig känns det max som ett år sedan... Nåväl, - tiden går ju fort när man har roligt, sägs det... - Har man hundar kring fötterna så blir ju livet alltid lite mer "här och nu". När jag nu ser tillbaka så: Vi fick beskedet att Helena hade metastaser i bäcken och stora delar av ryggen den 3 juli - 2018. Detta förhatliga ordet cancer. Bara 10 dagar efter detta besked så föddes Maffiakullen. Det var Alvinas första kull tillsammans med Tom-Tom. Vi har ju sagt att man måste våga leva även om man har en dödlig sjukdom som sätter käppar i hjulet. - Åtminstone vad gäller kenneln så har vi försökt. Eftersom Maffiakullen blev liten så gjorde vi en omparning med Alvina och Tom-Tom redan vid Alvinas nästa löp. Den 14 mars -19 kom så Rim&Ramskullen, - Dagens födelsdagshundar. Sedan har vi även haft en Livskraftskull med Trissan & Mumin. Trissans dotter - Fiorella har också haft en Fikakull tillsammans med vår nya avelshane Skittles. Samt den ännu färska Asakullen mellan Alvina och Skittles, (10 dagar idag). Så de som tror att man bara kan ha hund om livet är perfekt och allt är tillrättalagt - Till Er kan jag bara meddela - Nope! Vi har alltså haft 5 kullar på mindre än 3 år. Jag kan verkligen säga att det är mycket, av den energin som hundarna ger, - som håller oss igång. Bara för att man går på palliativ vård behöver inte alla glädjeämnen stängas av. 

Asakullen frodas vid mamma mjölkbar.

Vardagen i huset är som förväntad. Hon går nu på sin andra omgång med cellgift i tablettform. Denna andra omgång är avgörande för många olika saker framgent. 

  • Funkar cellgiftet som broms på hennes metastaser? - Vad gäller både tillväxt och spridning.
  • Klarar hennes kropp av den extra påfrestningen som det innebär med detta gift i kroppen?
  • Hur dåligt blir hennes imunförsvar? Dels rent allmänt men inte minst mot corona?
  • Om Helenas värden är hyfsat ok - kan vi då ta coronavaccin?

Utöver dessa frågeställningar så har Helena en starkare "styrke"nedsättning i vänster sida än normalt. Detta beror antagligen på att hennes MS stökar lite. Då den numer är sekundär -degenerativ så märker man inte av skoven lika väl som tidigare. - Det blir ju inte längre en återgång till ett mer normalt läge - utan det som försämras är försämrat över tid. Dessutom så är ju den eviga frågan: Vad är vad? - Hög värk på Helena - speciellt i vänster axel och skuldra. Hur mycket av detta beror på MS - hur mycket är orsakat av metastaserna i hennes kropp? Nobody knows... - MEN ont - det har hon!

Det tidigare strålade området i ryggen har lugnat ner sig i intensitet. Så allt är inte åt he-vete. 

Helenas mage är dessutom uppblåst som en ballong. Varför? - Vet vi inte. Hennes diabetesvärden är HÖGA!!! - Antagligen är det dags för byte av medicin. Helena är ju inte den som söker i första läget, men nu måste det bli av. Vi har ju kontaktsköterska för diabetesen, så det är bara ett samtal bort att få hjälp. Hon har lyckats förhala detta flera veckor nu, men nu så ska det ske. 

Helena har också blivit beviljad nya tänder. Hennes friska tänder har ju varit tvungna att plocka ut då hon fått käkbensnekros av skelettstärkar-medicinen. Nu fattas tänder både uppe och nere så det känns bra att hon kan få lite nya tänder - så hon vågar skratta igen, inför folk. Redan Elvis på sin tid, visste hur viktigt det är med friska tänder - Love me tänder.... 

Ingen smickrande bild - men däremot en äkta bild av hur det
blir när hög värk och höga medicindoser samverkar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar